Zavolat si o pomoc není ostuda, ale odvaha. Pomůže linka Sluchátko

5. březen 2021

Koronavirový rok 2020 prokazuje oproti roku 2017 trojnásobný nárůst výskytu depresí stejně jako rizika sebevražd. To je výsledek nejnovější studie Národního ústavu duševního zdraví.

Alarmující je i nárůst procenta lidí, kteří pociťují duševní obtíže a nevyhledají odbornou pomoc. Proto vznikla Terapeutická linka Sluchátko, která je postavená na dobrovolnické bázi.

Čtěte také

Lidé, kteří potřebují ulevit své psychice, mohou vyzkoušet telefonní číslo 212 812 540. Ozve se jim jeden z dobrovolníků-terapeutů, kteří splňují přísná profesní kritéria a vycházejí ve své práci z různých terapeutických přístupů. Podle svých časových možností nabízejí na lince své zkušenosti a vzdělání.

Tři telefonáty anonymně a zdarma

Sluchátko není krizová linka, je to anonymní linka k psychoterapii. Nabízí cestu k řešení příčin a vede k aktuálnímu prožívání - neřeší akutní krizi. Linka nenabízí nonstop službu, je potřeba si před zavoláním ověřit provozní hodiny na www.terapeutickalinka.cz. Každý z klientů linky má možnost využít tři anonymní hovory v délce až 50 minut.

„Z naší zkušenosti postačují tyto tři hovory na to, aby člověk zjistil, jestli je psychoterapie vhodným prostředkem k řešení jeho potíží. Pokud klient projeví zájem, odborník mu může doporučit vhodnou formu navazující péče a poskytnout kontakty,“ říká spoluzakladatel Sluchátka Milan Balun.

Nejste v tom sami

„V dnešní době volají více ženy ve věku od čtyřiceti do šedesáti let. Nejčastěji řeší obavy o své blízké, samotu, ale také problémy ve vztazích se svými dětmi či partnery, nechybí ani konfliktní situace v práci. Těch příběhů je opravdu hodně. Důležité je uvědomit si, že v tom člověk nemusí zůstávat sám. Emoce a stresy z dnešní doby nelze uzavírat v sobě, ale vhodným způsobem je vyplavit na povrch. A v tom vám Terapeutická linka Sluchátko může pomoct,“ uzavírá Milan Balun.

Spustit audio

Související