Život po pandemii. Připravte se na emoční šok, říká psycholožka

28. prosinec 2020

Máme za sebou turbulentní rok 2020. Nikdo z nás nebyl připraven na to, co všechno s sebou přinese nový virus Covid-19. Podle psycholožky Jany Wiesnerové máme šetřit naše síly na dobu, až všechno pomine. Budeme si muset vybudovat svůj nový život po pandemii.

Stále trvající pandemie koronaviru představuje dlouhodobý stres. Až to všechno skončí, nemáme zdaleka vyhráno. Naši psychiku čeká další šok.

Mnozí budou nově nabytou svobodu prožívat hůře, než omezení, která nám virus přinesl. „Každá změna, která se hrne na lidský organismus, je vnímána jako stres. Ať už je k lepšímu nebo k horšímu, musíme se na ni adaptovat,“ vysvětluje Jana Wiesnerová. Znovu se budeme muset přizpůsobovat nové situaci.

Skákal PES přes oves

Z hlediska duševního zdraví nebyla jarní vlna pandemie Covidu-19 náročná. I těm největším držákům totiž docházejí síly a optimismus. „Za velmi náročné považuji rychlé střídání opatření a uvolňování. Není dobré na psychiku žádného člověka šlapat neustále na brzdu a plyn,“ hodnotí současné skoky z jednoho stupně PES do dalšího. Vzbuzuje to pocit bezmoci.

Čtěte také

Ztráta jistoty a neustálé změny dokáží frustrovat i odolné jedince. S Introverty, kteří jsou dávno zvyklí pracovat z domova, nouzový stav paradoxně nezamával. „Dokonce jsou se současnou situací spokojení. Nic se pro ně vlastně nezměnilo. Pro ty, kteří berou životní energii z kontaktů s ostatními lidmi nebo je jejich profese založená na interakci s ostatními lidmi, je to samozřejmě utrpení.“

Všichni potřebujeme nějakou perspektivu. Ale budoucnost roku 2021 je nejasná. Zatím žijeme v chronickém stresu. Navíc mnozí ztratili někoho blízkého, svou práci, koníčky, prodělali těžší formu covidu.

Také se nenuťte být perfektní. Na všechny se na nás nakládá abnormální zátěž. Těžko na ni můžeme reagovat normálně. To není přirozené. „Nebojte se toho, že teď nemáte věci pod kontrolou,“ uklidňuje psycholožka.

Co nám koronavirus přinesl dobrého?

Obrátili jsme se zpět k našim rodinám a nejbližším. „Pro někoho to bylo třeba i velmi bolestné. Mnozí si naopak znovu vybudovali podpůrnou rodinnou síť. Zapracovali na vztazích s nejbližšími,“ říká Jana Wiesnerová.

Co dalšího vnímá jako pozitivum této doby? Zbourali jsme spoustu předsudků a zajetých šablon. Pro skupinu aktivní generace se uvolnily ruce v experimentování. Mnozí pověsili své původní profese na hřebík s určitou úlevou a chopili se pandemie jako příležitosti. Dělají i něco pod svou profesní úroveň, ale zjistili, že je to naplňuje a přináší radost ze života.

S psycholožkou Janou Wiesnerovou jsme mluvili také na téma seznamování v on-line světě. Proč se nespoléhat na psané zprávy dát přednost video hovorům? Proč nemůžeme žádná technika nahradit setkání naživo? Poslechněte si záznam rozhlasové Radioporadny.

Spustit audio

Související