Zbigniew Czendlik - kněz

19. duben 2014

O Velikonocích prakticky nemůže být lepší host, než který přichází na Rande s Jolanou tentokrát. Neokázalý, bezprostřední, opravdový a úplně normální - takový je Zbiegniew Czendlik - římskokatolický kněz a děkan lanškrounský.

Představa tradičního faráře bere v případě jeho osobnosti trochu za své.

Mimo církevní kruhy se totiž směle pohybuje mezi politiky, hvězdami showbyznysu či na golfových greenech i v restauračních zařízeních. A i jeho pohled na typická dogmata katolické církve patří k těm spíše liberálnějším.

Vy jste Polák, takže člověk ze země, kde má náboženství skutečnou sílu a církev i patřičný vliv. Nebylo vám trochu proti srsti, když vás v roce 1992 poslali do Čech?

„Mě pořádně naštval můj katovický biskup, protože mě by v nejhorším snu nenapadlo, že skončím v Čechách. Navíc já pocházím z Těšínska a tam ty vztahy dodnes nejsou korektní, dochází tam k příhraničním problémům nepochopení. I já jsem trochu zdědil to pohrdání Čechami. Biskup nabízel misijní cestu některým kolegům do Spojených států nebo Brazílie, Německa, Anglie. Já bych taky radši vybral nějakou z těchto zemí, ale on nabídl Českou republiku, ale protože jsem vychován v poslušnosti a když šéf řekne, tak mi nic jiného nezbylo, než říci, že souhlasím. To jsem ale netušil, že se mi to tady tak zalíbí. Já už tady budu 22 let.“

Zbigniew Jan Czendlik
autoři: nov , Jolana Voldánová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.