Zdaleka to nebyla jenom fabrika. Koukněte na webovou výstavu o Tesle

27. leden 2022

Je to takový fenomén, že se na jednu výstavu nevešel. Tenhle podnik vyráběl oblíbené elektrospotřebiče, jmenoval se po něm hokejový klub a staral se i o volný čas. Expozice běží na stránkách pardubického muzea.

Výstavou Odchází Telegrafia, přichází Tesla muzejnící navazují na předchozí nazvanou Telegrafia – babička Tesly. „Tentokrát mapujeme éru od období vzniku v roce 1946 až do smutného zániku v 90. letech. Ve sbírkách máme fotografie samotného podniku, ale taky velkou podsbírku techniky, kde jsou zachycené radiopřijímače, gramorádia, televizory a podobně,“ popisuje autor webové výstavy Zdeněk Horák.

Pořád má zvuk

Veřejnost Tesla ani dnes nenechává chladnou. „Zaznamenali jsme relativně velké ohlasy, stejně jako jsme měli už k Telegrafii. Volali a psali nám lidé, že jejich příbuzní tam pracovali. Díky tomu se sbírky rozrostly. Pár lidí na půdě oprášilo zapomenuté krabice. Často nám taky pamětníci poví věci, které v archivu nenajdeme.“

K Tesle podle Horáka patřila i spousta vedlejších aktivit. Jako třeba podpora hokeje. „Dostal jsem upozornění, že hokej tam prostě musí být. Jenom to by bylo na samostatnou výstavu. Protože zaměstnanci potřebovali byty, tak vzniklo sídliště Tesla se svobodárnami, jeslemi a mateřskou školkou. Továrna měla výrazný vliv na městskou dopravu a komunikační síť. Provozovala rekreační objekty na Seči i v Krkonoších.“

Proč zrovna Tesla?

Svůj název získal podnik podle vědce a vynálezce srbského původu Nikoly Tesly. „Po roztržce mezi Jugoslávií a Sovětským svazem se českoslovenští komunisté museli s pojmenováním Tesla ideologicky vyrovnat. Krátkodobě se tedy užívalo vysvětlení, že Tesla znamená zkratku technika slaboproudá,“ říká Horák.

Sídliště Tesla se začalo budovat ještě na konci 40. let 20. století

K původním třem provozovnám v Pardubicích časem přibylo výzkumné pracoviště v Kokešově-Opočínku, na konci 50. let začal rozvoj areálu u Zámečku. O jednotlivé segmenty výroby se dělily další Tesly v Československu. Rozhlasové ústředny převzala Tesla Valašské Meziříčí, televizory zase Tesla Orava.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související