Že je český perník obyčejný? Výtvarnice ho chce proslavit po celém světě

15. březen 2023

Poselství ukrytá v perníku odhaluje česko-francouzská umělkyně Andrea Arta Schmidt. Její unikátní díla na oslavu tradičního řemesla můžete obdivovat na výstavě.

„Je to krásná tradice, drží mě u srdíčka. Ještě nikdo tu tradici nepojal výtvarně a moderně s pohledem z ciziny. Pro Čechy může být perník trochu všednější, ale pohled zvenčí je úplně jiný. V zahraničí jsou z toho unešení. Když společně zdobíme perníčky, tak do toho vnáším historii, kterou jsem nastudovala. Úplně je do toho vtáhnu,“ popisuje.

Andrea Arta Schmidt

Expozice v pohybu

Výtvarnice během příprav projektu objela doslova celou republiku. Cestovala vlakem, spala po hotelech a hlavně se setkávala s etnology, řediteli muzeí a dalšími odborníky. „Všichni přiložili ruku k dílu. Pořád jsem byla někde na cestách. Bylo to náročné, ale bylo to hezké. Nejde o můj projekt, ale o projekt všech Čechů,“ zdůrazňuje.

Díky ministerstvu kultury vyšel „perníkový“ katalog výtvarných prací a textů. „Tento víkend otevírám vernisáží výstavu ve Ctěnicích na okraji Prahy. Připravím komentovanou prohlídku i výtvarnou dílnu. Budu zvědavá, jak se návštěvníci inspirují mými díly a jak vytvoří třeba bzučení včel ve staré košnici. Ráda bych, aby výstava byla putovní. Aby se dostala třeba do Pardubic. Jedno dílo jsem věnovala výhradně koníkovi, který patří k tomuto městu perníku.“

Čtěte také

V hlavě už má Andrea Arta Schmidt další obrazy a sbírku chce rozšiřovat. S ještě větší výstavou osloví podle svých slov Česká centra na celém světě, ambasády. Netají se myšlenkami na New York, Austrálii a podobně.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související