Život má smysl i s umělou ledvinou

6. březen 2018

Ledviny čistí krev a regulují množství vody v těle. Při chronickém onemocnění, nebo vážném oslabení jejich fungování, je velmi často zahájena dialýza. Léčbě za pomoci umělé ledviny říkáme hemodialýza.

V Pardubickém kraji najdeme dialyzační střediska v Pardubicích, Chrudimi a teď nově ve Vysokém Mýtě. „Cílem je rozšířit služby pro nefrologické pacienty, kteří k nám musejí dojíždět až 3x týdně. Chceme jim být nablízku, a aby měli transport co nejjednodušší,“ pochvaluje si primář kliniky Fresenius NephroCare v Pardubicích Roman Štilec.

Jak to chodí na dialýze

Procedura u hemodialyzovaných se základním režimem trvá cca 4 hodiny, kdy jsou uloženi do speciálního křesla nebo na lůžko. Potom dojde k napojení hemodialyzačního monitoru.

Češi se proti pneumokoku očkují minimálně, mnozí mají přitom nárok na vakcínu zdarma

očkování

Pneumokoky ohrožují nejen děti, ale i seniory. Lidé nad 65 let mají možnost svého lékaře požádat o bezplatné očkování proti pneumokokové infekci. Tato onemocnění nezřídka končí i smrtí.

Během této doby mohou sledovat televizi nebo se připojit se svými telefony a notebooky na wifi síť,“ popisuje Roman Štilec. Pro vybrané pacienty, kteří splňují určitá kritéria z pohledu zdravotní pojišťovny, je možné podstoupit domácí hemodialýzu.

Poškození funkce ledvin v dospělém věku může být zapříčiněno celou řadou různých onemocnění. Ne však v každém případě.

Tato nejčastější onemocnění jsou:

  • cukrovka
  • záněty ledvin neinfekčního původu
  • vysoký krevní tlak a skleróza tepen
  • infekce močových cest
  • dědičná onemocnění ledvin
  • dlouhodobé užívání léků na tišení bolestí, analgetik
  • zhoubná onemocnění

Zajímavosti a novinky

Ještě donedávna bylo nutné respektovat slučitelnost krevních skupin A, B a 0. V současné době už může ledvinu darovat i člověk, který má jinou skupinu než příjemce. Ženy mohou přijímat mužské ledviny a naopak. Ani na rasu se nehledí. Běloch může darovat ledvinu černochovi, nebo obráceně.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související