Zkuste si udělat podle našeho receptu krůtí karbanátky s hráškem. A určitě nebudete litovat

Karbanátek je druh hlavního jídla obsahující ve většině případů maso, ale také ho obsahovat nemusí. Jedná se o soudržnou směs například nasekaného a rozemletého masa, sýru s dalšími ingrediencemi, jako je rozemleté pečivo, různé druhy zeleniny (cibule, česnek, kapusta atd.) a koření. Ze směsi se udělají placičky, které se smaží na pánvičce či ve fritovacím hrnci.

Karbanátky lze dělat z mnoha různých surovin, které můžeme mezi sebou takřka libovolně kombinovat. Protože jsou, obzvláště jsou-li zhotovované z vepřového masa, energeticky vydatným pokrmem, dává se někdy před smažením přednost jejich přípravě na grilu. 

Suroviny:
mleté krůtí maso 500 gramů, česnek, chilli koření, 1 citrón, petržel hladkolistá, sójová omáčka, olej, máslo, strouhanka, mražený hrášek 1 balení, pepř černý mletý, sůl

Postup:
Maso smíchejte s rozetřeným česnekem, solí, pepřem, sójovou omáčkou, chilli, lžičkou citronové kůry a 2 lžícemi nasekané zelené petrželky. Hmotu dobře promíchejte, přikápněte lžičku oleje a podle potřeby přisypejte trochu strouhanky.
Ze směsi tvořte malé nebo velké karbanátky a osmažte je na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Můžete je také potřít z obou stran olejem a ugrilovat.
Hrášek poduste na másle doměkka a ochuťte solí.
Karbanátky dejte na mísu, ozdobte zelenou natí, dílky citronu a obložte hráškem.

Karbanátky se obvykle servírují buď s bramborem či přílohami vyrobenými z brambor anebo s pečivem. V každém případě je vhodné jídlo doplnit zeleninou a pikantními ochucovadly jako je hořčice.

Karbanátky
autor: baj

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

Zločin na Zlenicích hradě

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...