Zkuste si vypěstovat melouny. Změna klimatu teplomilným rostlinám přeje

28. květen 2024

Současné oteplování nahrává pěstování rostlin, které by se dříve na našich zahradách příliš neujaly. Týká se to například melounů.

Zahradník František Hlubocký sice už v minulosti roubované melouny prodával, ale sám se do jejich pěstování pouštět nechtěl. V loňském roce ho ale vyprovokoval kamarád ke změně názoru.

„Kamarád ode mě každý rok kupoval sazenice melounů. A vždycky se vytahoval, jak je krásně vypěstoval. Mně se do toho nechtělo. Vloni jsem ale zasadil stejné druhy jako on a soutěžili jsme, kdo je bude mít hezčí a dřív. Vyhrál jsem,“ usmívá se zahradník a vysvětluje, proč.

Hnojit ano, ale s mírou!

Meloun má pod sebou rád vyšší vrstvu substrátu. Uvítá i dostatečné hnojení. Ale všeho moc škodí.

Cukrový meloun je možné díky teplejšímu kimatu pěstovat i v našich podmínkách

„Aby se měl meloun ještě lépe, nasypal k němu kamarád ještě hromadu čerstvého hnoje. Melounu se na té hromadě sice moc líbilo, tak jen rostl a rostl. Ale nechtěl kvést, protože měl přebytek dusíku. Nakonec vykvetl, ale pozdě a sklizeň byla taky pozdě. Z toho vyplývá, že všeho moc škodí,“ vysvětluje zahradník Hlubocký.

Melouny cukrové i vodní

Na trhu je dnes široký sortiment sazenic melounů. K mání jsou nejen melouny vodní, ale i cukrové.

„Teď zkouším cukrový meloun, který jsem poprvé ochutnal na Kanárských ostrovech. Tam se prodávaly pod názvem Medové kanárské melouny. Jsou sladké a celé žluté včetně slupky. Je to cukrový meloun, jiný druh, než vodní. A s pěstováním si nelamte hlavu. Meloun se pěstuje podobně jako okurka. Své místo na slunci si určitě vybojuje,“ uzavírá František Hlubocký.

Další aktuální dotazy se týkaly škůdců na zelenině. Odpovědi si můžete poslechnout v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související