Zlaté vejce plné odpadků. Nasavrky zvažují prodej podílu na skládce

27. květen 2015

V Nasavrkách uvažují o prodeji podílu v provozu skládky. Pro město znamená odpad velmi důležitý zdroj peněz - za necelých deset let tak získalo skoro 130 milionů korun.

Na skládku do Nasavrk míří popelářské vozy z celého kraje. Tisíce tun odpadu sice lidem v okolí komplikují život, na druhou stranu tak ale do obecní kasy ročně putují miliony korun a obyvatelé Nasavrk se nemusí trápit se složenkami za popelnice. Společnost AVE CZ teď městu nabídla, že odkoupí jeho podíl ve firmě, která skládku provozuje.

Čtěte také

„Tím, že tady skládka funguje a že je trochu postižené to naše životní prostředí, máme příjmy z poplatků za uložení odpadu. Dalším příjmem jsou dividendy a další bonus, který nám AVE vyplácí, je příspěvek na rozvoj sportu, kultury,“ říká starosta Nasavrk Milan Chvojka, jak funguje současný model.

Co by změna vlastníka znamenala?

„Nepřišli bychom o peníze. My bychom získali jednorázově částku za ten prodej. To, co je pro nás nejdůležitější z hlediska ekonomického, jsou výnosy z poplatků. Ty by nám byly zachovány, ať budeme spoluvlastníky skládky, nebo tu skládku prodáme. Ten příjem z poplatků za uložení odpadu bude prostě zachovaný,“ dodal Chvojka. Město by přišlo pouze o dividendy.

Zda by mohla mít případná změna vlastníka dopad na občany, protože lidé v Nasavrkách za svoz odpadu nyní platit nemusí, vysvětluje starosta Nasavrk: „I v případě, že by došlo k prodeji, tak jsme zabojovali o to, abychom měli všechny ty výhody pro občany zachované. To znamená bezplatné ukládání po celou dobu životnosti skládky. Pro řadového občana se nic nezmění.“

Nabídka platí do konce června, do té doby se musí nasavrčtí rozhodnout, jestli se podílu zbaví, nebo si ho ponechají.

Čtěte také

autor: kop
Spustit audio