Zvyky a pranostiky 31.5.2009

31. květen 2009

Letnice - v lidových zvycích toto období se nese ve znamení vody, ohně, květů a panenství. Každou domácnost zdobí pivoňky, později růže. Svátky letnic se slaví na začátku letního období, mezi 10. květnem a 13. červnem. Svátky původně pohanské později pokryly i obřady církevní.

LETNICE

Církev v tomto období slaví Svatodušní svátky, nebo-li seslání Ducha svatého. Tyto svátky jsou pohyblivé, letos vychází na neděli 31. května. Následující týden slaví svátek Nejsvětější trojice a dále ve čtvrtek se především malá děvčátka těšila na procesí Božího těla. Maminky kupovali nové krásné bílé šaty.


Budeme hovořit o zajímavých obyčejích: víte, že se ženy povalovaly ve lnu? Že uprostřed pole najdete velký cop. Také v tomto období června dívky - panny nahé tančily u studánek.

Letnicím se někde říkalo koláčové svátky, a to proto, že se připravovalo dobré jídlo, pečivo, které původně sloužilo jako obětina a házelo se do studánek.

I my si dáme něco dobrého k snědku, říkadlo nás navnadilo:
Vedeme Vám krále rále,
našli jsme ho na zelené trávě.
Nechce nic jísti nežli samé koblihy
a kosmatice a vejce na rendlíce.

O královničkách a jízdách králů o letnicích si řekneme příště, ale recept na kosmatici dnes. Kosmatice byla původně buchta, dnes obalujeme černý bez. Květy černého bezu omyjeme a obalíme do trojobalu jako řízek a usmažíme.

Vypadá to, že v červnu se lidé jenom bavili, opak je pravdou, museli stihnout senoseč! Nejdůležitější krmivo na celou zimu. Začínalo obvykle na sv. Antonína (13.6.) Děj se, co děj, na svatého Antonína, broušení kos se započíná.

Pozor 6. června Norbert - poslední ledový muž! A ještě na Medarda 8. června! Prší- li na Medarda, je malá naděje na slunečné léto. Antonie 12. června neboli Tonička také pláče - Svatá Tonička mívá uplakaná víčka. Zkrátka v pranostikách červen voní deštěm!

autor: DAV
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.