Acháty, křišťály i granáty se dají najít i bez ničení přírody

28. červen 2022

Ne každý mineralog je zodpovědný člověk, který chrání přírodu. Kámen do sbírky je pro mnohé natolik lákavý, že honba za ním překračuje rámec slušného chování o ohleduplnosti k přírodě nemluvě. Hledat se dá ale i citlivě.

„Každý by si měl uvědomit, že naleziště může být na soukromém pozemku nebo je to v chráněné lokalitě. Proto je kopání a odnášení vzorků ve velkém množství nepřípustné. Pokud se s majitelem nedomluvíte, může na vás zavolat policii,“ varuje mineralog Jaromír Čermák.

Podle Jaromíra Čermáka v nečinných lomech už není nálezů tolik. Navíc materiál si musíte vysekat ze skály, ale lze tam jít bez povolení, pokud to není chráněná lokalita.

České granáty

„Pak jsou tu činné lomy a tam rozhodně nedoporučuji chodit na černo. I to se ale bohužel děje, i když tam hrozí velké nebezpečí. Asi nejznámější lokalita hledačů vzácných kamenů je Kozákov. V tomto případě se ale jedná spíše o exkurzní lokalitu. Za poplatek se můžete do lomu podívat a možná i něco nasbírat,“ radí Čermák.

Nejvíc achátů je ve východních Čechách

Acháty patří k východním Čechám, konkrétně v Podkrkonoší je jejich největší koncentrace. Křišťály se dají objevit v Jeseníkách, ametysty v Krušných horách. Pyritu se říká kočičí zlato. Uvidíte kamínek na cestě, který se leskne zlatě, a to jsou právě krychličky minerálu pyritu, zeolity jsou také pohledné minerály.

S nálezy vltavínů je situace složitější. Jižní Čechy i Morava se ve velkém potýkají s nelegální těžbou těchto zelených kamenů.

Tradiční české granáty jsou k vidění v okolí Turnova. Tam je také dílna na jejich zpracování, vyrábějí se z nich šperky. Další naleziště granátů je v Jeseníkách.

Můžete si udělat také výlet za granáty do severních Čech. Muzeum českého granátu Třebenice ukazuje vzácnou kolekci současných i historických šperků. Více uslyšíte v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související