Akordeonové léto prozáří ukrajinská hvězda. Litomyšl hostí oblíbené kurzy

27. červen 2023

Dá se mu říkat tahací harmonika, ale hráči budou radši za akordeon. Jednak to lépe zní a hlavně to tolik nezužuje styl hudby. Nástroj ze všech stran poznají letošní kurzisté na začátku prázdnin.

„Chtěli jsme založit kurzy, kde by účastníci mohli vystupovat a mohli by si poslechnout kvalitní hráče z celého světa. Jde o šestidenní festiválek. Kurzy se týkají sólové a komorní hry na akordeon i hry v orchestru, který jsme už museli rozdělit podle věku. Zájemců je dost. Spíš nás tíží ubytovací kapacita a abychom to stačili uorganizovat,“ říká za pořádající tým Jakub Jedlinský. Podle něj se Litomyšli daří obstát ve velké konkurenci. Letních akordeonových akcí přibývá.

Mnozí jezdí každý rok

Některé účastníky bychom mohli s nadsázkou označit za štamgasty. „Jedou už potřetí. Pamatují ještě první ročník v Holicích. Náš lektorský tým působí na pardubické konzervatoři. Doplňuje ho skvělý dirigent, jazzový aranžér, pianista Radek Škeřík. Letos jsme připravili velkou oddychovou novinku v podobě fotbalového turnaje.“

Akordeonové léto v Litomyšli

Akordeonové léto potrvá od 30. června do 5. července. Hned druhý den akce bude koncert jeho účastníků s multižánrovou zpěvačkou Eliškou Rezkovou. Začne v 17:30 ve Festivalových zahradách Smetanovy Litomyšle. Autorská hudba, jazz a world music v programu Invisible world zazní 2. července ve 14 hodin.

Vrchol vystoupení pro veřejnost obstará Alexandr Hrustevich z Ukrajiny v pondělí 3. července od 18 hodin v Novém kostele. A tečka se chystá na sváteční středu 5. července od 16 hodin znovu do Nového kostela. Dorazit tam můžete na závěrečný koncert.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související