Akvárium vám zkrášlí domov i kancelář. Počítejte ale s pravidelnou péčí

22. prosinec 2016

Dobře udržované akvárium vypadá nádherně. Někteří se na rej rybek dokáží dívat dlouhé hodiny. Jenomže akvárium je také starost. Jak o něj pečovat? To podrobně v rozhlasové Radioporadně popsal Zdeněk Friml.

Než si pořídíte akvárium, položte si několik základních otázek. Nezapomeňte, že se jedná o živé tvory. Máte čas a ochotu nádrž pravidelně čistit a věnovat se rybám?

„Pokud chtějí rybičky děti, měli by se rodiče dopředu rozhodnout, jestli převezmou péči o akvárium, když to děti přestane bavit,“ upozorňuje Zdeněk Friml. Péče o akvárium zabere čas. Zeptejte se sami sebe, jestli si každý den chvilku najdete. Jak často jezdíte na delší dovolenou a jestli vás případně

Radost i starost

Každý den je potřeba se na akvárium podívat. Zkontrolovat, jestli běží vzduchování, funguje filtrace. Zda hřeje topítko a má správně nastavenou teplotu. Denně ryby krmíme a svítíme jim. „Jednou za týden až čtrnáct dní protrháme rostliny. Vyčistíme sklo od řasy, odkalíme, vyměníme část vody.

Základní pravidla akvaristiky

Vaše akvárium by mělo stát na klidném místě. Ryby jsou plaché a velký provoz a hluk jim nedělá dobře, snadno se vylekají. Vhodné není ani umístění na přímé slunce, tím si zaděláváme na nekonečný boj s řasami.

Velikost akvária volíme podle zamýšleného množství a druhu rybiček. Ale raději si kupte nádrž větší. Možná vás to překvapí, ale čím je nádrž větší, tím méně se o ni musíme starat.

„Pokud je akvárium dobře založené, utvoří se v něm biologická rovnováha. Pak můžeme trochu spoléhat na setrvačnost. Když v péči na chvíli polevíme, vydrží vetší akvárium v pořádku déle,“ říká Zdeněk Friml. V malé nádrži se všechno děje rychleji. Přestane fungovat topítko a voda hned ochladne. Překrmíme ryby a voda se okamžitě zakalí. Obecně se dá říct, že minimální rozměr nádrže by měl být 60 litrů. Jako větší považujeme nádrže od 200 litrů.

Čtěte také

Nádrž máme. Co dál? Dáme do ní štěrk, naplníme vodou, pustíme filtraci, začneme vzduchovat a ohřívat vodu a necháme několik dní ustát. Poté ji osadíme rostlinami a další dva týdny čekáme, než do ní nasadíme ryby.

„Doporučuji si rybky koupit na chovatelském veletrhu, výstavě nebo přímo u chovatele,“ radí Zdeněk Friml. Transport rybiček domů by měl být co nerychlejší. Ryby necháme půl hodiny aklimatizovat. I se sáčkem ve kterém jsme je přinesli, je vložíme do akvária. Teprve potom je vypustíme do akvária.

Ideální je rybky krmit ráno a večer. Pozor! Rybičkám škodí překrmování, zbytky krmení nesmí plavat ve vodě.

Úchvatný mořský svět

Slaná akvaristika je krásná, ale drahá. Pokud se chcete do toho pustit, musíte být trpělivý. „Mořská nádrž prochází v prvních měsících dlouhým nástupem. Probíhají v ní nejrůznější chemické procesy a etapy, kde je akvárium nevzhledné. Je potřeba mít velkou trpělivost,“ říká Zdeněk Friml.

Bohužel vybudování mořského akvária a jeho provoz je podstatně nákladnější než sladkovodní nádrž, proto je třeba si pořízení nádrže pořádně promyslet aby nedošlo ke zklamání.

Čtěte také

autor: PRO
Spustit audio