Nebojte se akvarelu. Sytost barev je ideální pro zachycení jarní přírody. A budete originální

29. březen 2023

Výtvarnice Kamila Havlíková studovala přírodovědu, možná proto se tak ráda pohybuje v divoké přírodě, kterou zachycuje akvarelovými barvami. Je to podle ní lepší varianta, než fotografie, které se také věnovala. Díky svému skicáku, štětci a miniaturní paletě barev nikdy nezapomene na místo, které ji v daném okamžiku okouzlilo. A netrvá to hodiny. Kamile Havlíkové zabere jeden obrázek do skicáku deset minut.

Právě akvarel je technika, která umožňuje zachytit to podstatné z přírody. A ani nemusíte být zdatným kreslířem. Na druhou stranu vám nesmí chybět fantazie. Člověk nemusí umět kreslit, ale může namalovat originální akvarel.

Akvarelové barvy jen tak nepřemalujete

„Akvarelové barvy jsou na pohled velmi malé, ale mají hodně pigmentu, který je spojený arabskou gumou. Možná máte špatné zážitky z vodovek, kdy jste se snažili vydolovat nějaký sytý odstín a nevedlo se vám to. U akvarelu se stačí dotknout štětcem a získáte nádherně sytou barvu, kterou ale na druhou stranu hned tak nepřemalujete,“ říká výtvarnice Havlíková a dodává, že je to výborná technika i pro začátečníky, kteří nemusí ani umět kreslit, ale jsou ochotni si hrát a experimentovat.

Kamila Havlíková začala před dvěma lety ve spolupráci s Mirkou Maierovou z obchodu Pruhovaný kocour pořádat lektorské kurzy akvarelu v Pardubicích. Další ze série kurzů bude v sobotu 22. dubna v Pardubicích.

„Tématem jsou květiny a bude to v budově školy Svítání na Pernštýnském náměstí. Přihlásit se můžete na webu: pruhovanykocour.cz,“ zve organizátorka akce Mirka Maierová.

Proč Kamila Havlíková nikdy nezapomene přibalit termosku na své cesty za obrázky? A co zachytila během svého předjarního výletu na Seči? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související