Bartoloměje naplní Brahmsem. Hudební léto v Heřmanově Městci trvá dva měsíce

9. červen 2023

Tradiční festival v kostele svatého Bartoloměje vstupuje do 19. ročníku. Letos připomíná 190 let od narození německého skladatele Johannese Brahmse.

„Chtěl jsem to propojit nějakou dramaturgickou linkou. Jeho hudba je krásná a osobnost košatá. Mám radost z toho, že se náš festival i při všech problémech a krizích dál drží. Dokonce jsme už součástí dokumentu Tvář Pardubického kraje, což je takové naše ocenění. Koncerty budou od 11. června do 20. srpna. Vždy jednou za 14 dní od 17 hodin v neděli,“ říká dramaturg a umělecký ředitel Jiří Kabát.

Mladý start

Zahajovací koncert představuje spojení dvou nejvýznamnějších programů pro práci s talenty v zemi. Poprvé spojí své síly MenART a Akademie komorní hudby. Garanty těchto programů jsou Tomáš Jamník a Irena Pohl Houkalová, spojená i s projektem ZUŠ Open. „Setká se obrovské množství mladých a nadaných lidí. Vystoupí i Český spolek dvouplátkových nástrojů se spoustou fagotů, hobojů a podobně.“

Aktuálně nejvýraznější reprezentant takzvané české dechové školy PhilHarmonia Octet Prague vystoupí 25. června. Jeho členové působí v předních evropských orchestrech, třeba Berlínské filharmonii, WDR Köln anebo České filharmonii. V prvním červencovém termínu 9. 7. navštíví Heřmanův Městec soubor Cello Republic. Zazní originálně propracované aranže proložené dávkou humoru.

Pavlica venku

Oblíbený externí koncert v přírodním amfiteátru zámeckého parku tentokrát vychází na 23. července. Vystoupí skupina Hradišťan a Jiří Pavlica. „Na tento koncert se prodávají lístky, na ty ostatní je vstupné dobrovolné. Při prvním srpnovém koncertu 6. 8. budeme mít k dispozici špičkové koncertní křídlo, které v čistě klavírním recitálu rozezní Ivo Kahánek. Závěrečný koncert pak bude opravdovou poctou Johannesu Brahmsovi. Zazní jeho druhá symfonie D dur v podání Karlovarského symfonického orchestru. Předcházet jí bude Mozartův houslový koncert s koncertním mistrem Jakubem Sedláčkem,“ uzavírá Kabát.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související