Bez signálu a elektřiny. Znáte nejkrásnější údolí Stříbrné řeky?

23. říjen 2022

Trampové kdysi pojmenovali Chrudimku jako Stříbrnou řeku. V jejím údolí poblíž Nasavrk najdete místo, kde se zastavil čas. Trampské osady Peklo a Krkanka si po téměř celé století zachovaly svůj historický ráz a půvab.

V oblasti poblíž dnešní Křižanovické přehrady řeka Chrudimka vytvořila romantické údolí. V přírodní rezervaci Krkanka najdete skalní výchozy, největší vodopád Železných hor, kaňon a taky jednu z nejstarších trampských osad v Česku. Trampové si údolí Stříbrné řeky vyhlídli už ve dvacátých letech. První trampské chaty se začaly objevovat v roce 1926 v katastrech obcí České Lhotice, Křižanovice, Licibořice a Nasavrky. V roce 1929 se významnou oblastí východočeského trampingu stala právě Krkanka.

Řezbářská díla v trampské osadě vytváří Radek Smejkal

Postupně v údolí vznikly malé objekty ve stylu kanadských srubů. Dodnes si zachovaly svoje originální názvy a kouzlo osady spočívá i v tom, že tu nikdy nebyla zavedena elektřina. Pokud procházku Peklem začnete u soutoku Debrného potoka a Chrudimky, určitě neminete chatu Odyssea. Její okolí totiž zdobí desítky totemů, díla řezbáře Milana Malého, kterému v osadě neřekne nikdo jinak než Pilous. Na totemech uvidíte nejen indiánské motivy, ale najdete tu také ducha Krkanky a dokonce vikingské nebo maorské náměty. 

Osada zatracených, ostrov vyvolených

Osada okolo chaty Odyssea patří k nejmladším, jakmile budete procházet stezkou proti proudu Chrudimky, uvidíte ještě starší, dnes už ikonické chaty. Jednou z nejzajímavějších je OZOV, tedy Osada zatracených, Ostrov vyvolených. Srub stojí na malém ostrůvku uprostřed řeky a jeho majitelé jsou už prý zvyklí na to, že když se Chrudimka rozvodní, voda protéká přímo skrze chatu.

K nejstarším trampským chatám v údolí patří třeba Ledárna, Yukon, nebo Galeje. Jejich majitelé je udržují a opravují s citem, snaží se je zachovat v původním stavu. V údolí najdete díla dalšího řezbáře, Radka Smejkala. U jeho chaty i v širším okolí objevíte vyřezaná zvířata i totemy. Osadu Peklo a Krkanka pomyslně rozděluje Hradišťský vodopád, alespoň tak to vnímají místní osadníci.

Co všechno potřebuje tramp?

Východočeskými výlety nás tentokrát provází skalní tramp Jiří Jedlička, zvaný Fred. V roce 1970 spolu s dalšími kamarády založil trampskou osadu T.O. Gold River u Žďáru nad Orlicí, o dva roky později stál u zrodu Festivalu trampských písní v Horním Jelení. Jiří Jedlička postupně začal s pomocí přátel a kamarádů dokumentovat historii československého trampingu, trampských osad, trampských písní a sbírat nejrůznější předměty, související s trampingem.

Fred Jedlička s přáteli postupně nashromáždil tisíce trojrozměrných předmětů, které představují trampskou kulturu a jsou svědky života v osadách. Snaží se o to, aby tyto věci nemizely na smetištích, jak se ostatně často děje. Proto také založil Mobilní trampské muzeum. Jeho kolekce po léta putovala po nejrůznějších místech, a to samozřejmě nejen našeho regionu. Poslední výstava se konala na přelomu září a října 2022 při příležitosti 6. muzejního potlachu v Horním Jelení.

V současnosti Jiří Jedlička ve spolupráci se zámkem v Doudlebech nad Orlicí připravuje expozici stálého trampského muzea. Ta vzniká v prostorách přírodovědného muzea, které se nachází v bývalé sýpce doudlebského zámku. Otevření Trampského muzea je předběžně naplánované na květen příštího roku.  

autor: BRA
Spustit audio

Související