Trampské muzeum už nebude jen mobilní. Našlo svůj domov

10. září 2022

Před dvanácti lety začal zakladatel trampského muzea Jiří Fred Jedlička z Holic hledat místo, kde by rozsáhlou sbírku tisíců předmětů ze světa trampingu vystavil. Teď už připravuje stálou expozici.

Jiří Jedlička, zvaný Fred, je trampem tělem i duší, a to od konce šedesátých let. Stejně jako ostatní trampy a skauty ho ovlivnily romány Karla Maye, filmové westerny a toulky přírodou. Stejně jako vandry a písničky u ohně v trampských osadách. 

V roce 1970 spolu s dalšími kamarády Jiří Jedlička založil trampskou osadu T.O. Gold river, později přejmenouvanou na T.O. Zlatá řeka. O dva roky později se díky němu zrodil Festival trampských písní v Horním Jelení. Jiřímu Jedličkovi bylo totiž líto, že na legendární Portě začaly trampské písně vytlačovat další žánry a měl pocit, že právě pro trampské písničky musí něco udělat.

A tak Jiří Jedlička založil archiv trampských písní. Postupně začal s pomocí přátel a kamarádů také dokumentovat historii československého trampingu, trampských osad a sbírat nejrůznější předměty. V rodinném domku manželů Jedličkových v Holicích tak vznikl velmi rozsáhlý archiv, z pohledu dějin československého trampingu skutečně výjimečný a vyhledávaný.

Sbírky Trampského muzea mapují život v osadách se vším všudy

Kromě archivu písní, seznamů a historie skautských osad i festivalů v archivu najdete také profily trampských osobností, sbírku časopisů, kalendářů. Historii trampingu mapuje také archiv českých a slovenských národních potlachů. Samozřejmě nechybí kolekce osadních vlajek, plakátů, ale dokonce i seznamy a díla trampských řezbářů a malířů, jako jsou obrazy či totemy. Součástí sbírky jsou také hudební nástroje a dokonce i tramspké nádobí.  

Trampské muzeum vzniká v Doudlebách nad Orlicí

Jiří Jedlička za pomoci přátel postupně nashromáždil tisíce trojrozměrných předmětů, které představují trampskou kulturu a jsou svědky života v osadách. Snaží se o to, aby tyto věci nemizely na smetištích, jak se ostatně často děje. Vytvoření stálé expozice trampského muzea, to by mohla být pro lidi motivace, kam tyto věci věnovat.

Kolekce Mobilního trampského muzea po léta putovala po nejrůznějších místech, a to samozřejmě nejen našeho regionu. Po neúspěšných pokusech získat pro muzeum stálé prostory v České Třebové nebo Hradci Králové se letos objevila možnost otevřít stálou výstavu na zámku v Doudlebách nad Orlicí.

Tak probíhají venkovní výstavy mobilního Trampského muzea

Nová expozice by měla vzniknout v prostorách přírodovědného muzea, které se nachází v bývalé sýpce doudlebského zámku. Během zimních měsíců se bude připravovat a podle slov Jiřího Freda Jedličky by se do nového trampského muzea první návštěvníci mohli podívat se začátkem května.

Pozvánka na výstavu i potlach

Přestože v Doudlebách nad Orlicí vzniká stálá expozice, Jiří Fred Jedlička by rád zachoval nadále funkční i Mobilní trampské muzeum. I když to znamená rozdělení sbírek, příznivci trampingu se nemusejí obávat o ochuzení výstav, vždyť celá kolekce čítá na 25 tisíc předmětů a archiválií. Tu nejbližší, už 87. výstavu mobilního muzea, si můžete užít už brzy v Horním Jelení.

Pátý muzejní potlach v Horním Jelení v roce 2021

Tým trampského muzea všechny zve na 6. muzejní potlach, který se koná v rekreačním zařízení Tramtáryje v Horním Jelení ve dnech 30.9. - 2.10. 2022. Půjde o klasický potlach s odpoledními sportovními soutěžemi a večerním táborovým ohněm, který vzplane v sobotu v 18 hodin.

autor: BRA
Spustit audio

Související