Exotická zahrada v Bítovanech má nové přírůstky. Láká i na nejmenší opičky světa

3. červenec 2021

Kočkodani, malpy, giboni nebo kosmani. V Bítovanech chovají nejvíc opic v našem kraji. Podívat se tam ale můžete i na velké šelmy.

Do minizoo s názvem Exotika na ranči Bítovany zavítali první návštěvníci v květnu 2019. Zahradu založili manželé Blažkovi a starají se na ní o kočkovité šelmy, lamy, opice nebo klokany. Ve voliérách a výbězích na okraji Bítovan má domov přes sto exotických zvířat, děti ale pobaví i skotačivé kozy nebo poníci.   

Malí kosmani a noví lemuři

Jednou z největších návštěvnických atrakcí exotické zahrady jsou bezesporu opice. U výběhů s primáty vás nejdříve přivítá rodinka kočkodanů zelených. Rozhodně ale nepřeslechnete ani uvítací pokřik místní legendy. Tou je Sissi, samička opice gibbon lar. „Návštěvníky vítá opravdu ráda. Okolo jejího výběhu jsme ale museli umístit ještě řetízek, protože Sissi taky ráda krade. Brýle, mobily. Stačí chvilka nepozornosti návštěvníků,“ dodává s úsměvem chovatelka Jana Blažková.

V Bítovanech se můžete podívat na lemury

K novinkám letošní sezóny patří úpravy zázemí zahrady. Mezi voliérami funguje systém rosení, které v parných dnech příjemně svlaží zvířata i návštěvníky. „Přibyla nám samozřejmě i nová zvířata. Nově tu máme lemury bělohlavé. Narodily se nám také kozy, jejichž výběh je volně přístupný. Ale k lákadlům patří i nová mláďata kosmanů, nejmenších opiček světa.“ dodává Jana Blažková. 

Pumy a rys ostrovid

Kočkovité šelmy manželům Blažkovým přirostly k srdci. „Profesí nejsme veterináři ani vystudovaní chovatelé cizokrajných zvířat. Prostě jsme si jednou jen tak pořídili kočku. No a k ní postupně začali přikupovat další zvířata,“ vysvětluje chovatelka. Největšími kočkovitými šelmami bítovanské zoo jsou pumy, které Blažkovi pojmenovali Adam a Eva.

K obyvatelům ranče patří také irbisové, kteří jsou známí také pod označením irbis horský nebo levhart sněžný. Jejich původní domovinou jsou horské oblasti Střední Asie. Z kočkovitých šelem manželé Blažkovi chovají ještě karakaly, servaly a nechybí ani rys ostrovid. Zahrada Exotika na ranči v Bítovanech je o prázdninách otevřená denně mimo pondělí, od 10 do 17 hodin.

Spustit audio

Související