Bloudění mezi domy. Pardubice hostí mistrovství orienťáků

14. květen 2019

V neděli 19. května bude v Pardubicích na pravém břehu Labe živo. V prostoru letního kina odstartuje Mistrovství a veteraniáda České republiky v orientačním běhu sprintových štafet. Do Pardubic dorazí orienťácká špička, ale také veřejnost bude mít možnost vyzkoušet si tuto netradiční sportovní disciplínu.

Sprintové disciplíny orientačního běhu jsou snahou orientačních sportů se přiblížit trochu víc lidem. „Musíme jít trochu s dobou, chceme spolupracovat s televizí, takže jsme v rámci orientačních sportů hledali formát, který se víc přiblíží lidem. Tak vznikly v zásadě městské závody v délce do 15 minut času vítěze,“ vysvětluje rozdíly mezi klasickým orientačním během a orientačním sprintem ředitel pardubického závodu Karel Haas.

Na rozdíl od lesních orienťáků tak rozhoduje především rychlost běhu, a rychlost mapové techniky, volba postupu, obíhání budov, obíhání uliček a podobně. Závodník nesmí používat ani aktivní GPS prostředky.

Závod na louce i mezi domy

Prostor závodu bude ohraničený řekou Labe, ulicemi Hradecká, kpt. Bartoše a Bělehradská. Terén závodu tedy bude kombinaci prostředí sídliště Polabiny 3 a luk, remízků a slepých ramen v okolí Labe.

Čtěte také‚Záleží na vás, o kolik to bude delší.‘ Rozhlasová reportérka si vyzkoušela orientační běh

Autorem pardubické trati je členka klubu OK Pardubice, zkušená závodnice a pořadatelka Zuzana Klimplová, držitelka mezinárodní licence IOF Adviser. Příprava trati pro ni byla výzvou. „Je těžké do toho malého prostoru vměstnat tratě, aby byly zajímavé pro všechny věkové kategorie, které se závodu účastní,“ vysvětluje Karel Haas.

Kromě samotného závodu je přichystaný také doprovodný program v místě startu, tedy v prostoru louky, kde bývá letní klino: „V rámci závodu připravíme i taháky pro veřejnost. Ať už bludiště pro malé návštěvníky, nebo si zájemci můžou po závodě proběhnout mistrovskou trať.“

Pardubice bez omezení

Samotný závod pro obyvatele Pardubic neznamená téměř žádná dopravní omezení, s výjimkou snížené rychlosti v Lonkově ulici a vyhrazeného parkoviště v krajním jízdním pruhu ulice Hradecká.

Závody odstartují v neděli 19. května v 9:00 hodin, kdy se na start postaví dorostenci. Hlavní kategorie mužů a žen startuje v 10:30 a v přímém přenosu ji odvysílá ČT sport.

Spustit audio

Související