Boj o parkovací místo nekončí. Hobby market u nádraží zpoplatnil parkoviště

3. červen 2019 14:20

Jedním z nejdiskutovanějších témat je v Pardubicích poslední dobou parkování. Zvýšení poplatků, uzavření velkého parkoviště i odstavená vozidla v místech, kde nemají co dělat. Parkování u lihovaru v květnu skončilo a řidiči proto začali parkovat u blízkých obchodních center. Majitelům hobby marketu došla trpělivost a plochu zpoplatnili.  

Hobby market ke zpoplatnění přistoupil proto, že parkoviště využívala spousta řidičů, kteří ale nechodili nakupovat. Společnost Unimex Group, která řetězec hobby marketů vlastní, navíc prý dostala desítky stížností od zákazníků, že není kde zaparkovat a to ani ve chvílích, kdy třeba chtějí zakoupené zboží jen naložit.

Firma proto rozhodla, že odstavení vozů zpoplatní, ale jenom těm, kteří tam chtějí parkovat dlouhodobě. Zákazníci můžou plochu po určitou dobu využívat zdarma.

Oficiálně je parkoviště zpoplatněné od 1. června. Na místě jsou vyvěšené cedule, které na to řidiče upozorňují, realita je ale zatím jiná a poplatek se nevybírá.  Podle vyjádření společnosti Unimex Group je to všechno teprve v jednání a hledání ideálního řešení.

Na parkování mimo vyznačená místa se zaměřili také strážníci městské policie

Na parkování u hobby marketu se zaměřovala hodně v poslední době i městská policie, která pokutovala řidiče, pokud stáli mimo vyhrazená místa. Proč, vysvětlil mluvčí strážníků Jiří Sejkora. „Ano, parkoviště je soukromé, ale pro řidiče tam platí pravidla silničního provozu. Ta jim mimo jiné ukládají, kde se smí a nesmí zastavit. Je to z toho důvodu, že vozidla tam stojí a blokují případný průjezd vozidel záchranného systému. Jedná se o příjezdové cesty, výjezdy, křižovatky a nájezdy do nich.“

Zavřít závory nelze

Vedle hobby marketu je také supermarket s velkým parkovištěm, tam ale parkování zpoplatněné nebude, přestože je parkoviště také soukromé. Majitel sice na vjezdy už před časem instaloval závory, ale zavřít je nemůže.

Končí bezplatné parkování u pardubického lihovaru, místo budou hledat stovky řidičů

Parkoviště za lihovarem v Pardubicích

Řidiči v Pardubicích mají od května nejen dražší parkovné v centru města, brzy přijdou i o bezplatné parkoviště u lihovaru. Radnice si ho totiž jen pronajala od soukromého majitele, nájemní smlouva ale k 31. květnu končí, vlastník chce na místě stavět.

Podle dřívějšího vyjádření magistrátu totiž prý není možné vjezd na parkoviště zakázat. Je to totiž vedené jako veřejná účelová komunikace, na kterou má mít přistup kdykoliv kdokoliv.

Není proto ani možné omezovat maximální dobu stání - na což hodně značek upozorňuje. Neplatí ani cedule, které tvrdí, že přes noc je plocha zavřená kvůli údržbě. Že je potřeba nějaká údržba je jasné, ale ani to vlastníka neopravňuje ke spuštění závor. Maximálně by mohl provoz omezit, ale ne zakázat. Podzemní parkoviště zpoplatněné je.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související