Boršč s červenou řepou

Potřebujete: 1 cibule 100 g celeru 100 g mrkve 100 g petrželového kořene 100 g červené řepy 100 g syrového nebo kvašeného zelí 3 brambory 5 lžic slunečnicového oleje 1 velký bobkový list 1 lžička mleté papriky 1 lžičky bazalky nebo nati řebříčku sůl popř. vinný ocet sekaná petrželová nať 2 lžíce kysané smetany

Postup:
Červenou řepu očistíme, nakrájíme na kostičky a podusíme zvlášť na oleji. Očistíme a nakrájíme zeleninu. Brambory a mrkev na kolečka, celer a petržel na jemné hranolky, zelí na jemné nudličky. Na zbylém oleji osmažíme jemně nakrájenou cibuli, zapražíme mletou papriku a zalijeme 1 l vody. Přivedeme do varu a vkládáme zeleninu v tomto pořadí: mrkev, petržel, celer, zelí, podušená červená řepa a brambory, vždy s odstupem - asi 2 minuty. Vše povaříme ještě 10 minut s bobkovým listem a bazalkou. Dochutíme solí, popř. octem a necháme ještě asi 15 minut v teple rozležet. na talířích zdobíme sekanou petrželovou natí a lžičkou kysané smetany. Hodí se i jako lehké hlavní jídlo s celozrnným chlebem.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

Zločin na Zlenicích hradě

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...