Nakládané zelí s křenem

Nastal čas pro přípravu vitamínové bomby na zimu. Kysané zelí je zdrojem vitamínu C a s křenem bude mít ten správný říz.

Ingredience
  • zelí
  • sůl
  • křen
  • kopr
  • kmín
  • malá planá jablka

Postup:
Na 1 kg zelí dáváme 1,5 až 2 dkg soli. Zelí očistíme, rozpůlíme a vyjmeme košťál. Hlávky nakrouháme a smícháme se solí. Zelí nakládáme do hrnce - zeláku. Na jeho dno dáme jablíčka, přidáváme zelí a prokládáme koprem, nastrouhaným křenem a kmínem (sypeme opatrně).

Na 10 kg zelí použijeme asi 1 křen, záleží na naší chuti. Zelák naplníme po okraj, aby tam zbylo asi 2 centimetry vody, a dáme do tepla na čtrnáct dnů. Pak přeneseme do chladu. Když nám zelí zbude, můžeme ho dát do sklenic a sterilovat.

Související

  • Vynikající cuketová čalamáda

    Urodilo se vám víc cuket, než jste čekali? Už jste je zkusili dát do všeho? Schovejte si je na zimu! Můžete vyzkoušet naši osvědčenou cuketovou čalamádu.

  • Kančí kýta se šípkovou omáčkou

    Se šípkovou nebo se zelím? Tenhle spor řeší myslivci ve filmu Slavnosti sněženek. Pokud se rozhodnete pro šípkovou, vyzkoušejte náš recept.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.