Nakládané zelí s křenem
Nastal čas pro přípravu vitamínové bomby na zimu. Kysané zelí je zdrojem vitamínu C a s křenem bude mít ten správný říz.
- zelí
- sůl
- křen
- kopr
- kmín
- malá planá jablka
Postup:
Na 1 kg zelí dáváme 1,5 až 2 dkg soli. Zelí očistíme, rozpůlíme a vyjmeme košťál. Hlávky nakrouháme a smícháme se solí. Zelí nakládáme do hrnce - zeláku. Na jeho dno dáme jablíčka, přidáváme zelí a prokládáme koprem, nastrouhaným křenem a kmínem (sypeme opatrně).
Na 10 kg zelí použijeme asi 1 křen, záleží na naší chuti. Zelák naplníme po okraj, aby tam zbylo asi 2 centimetry vody, a dáme do tepla na čtrnáct dnů. Pak přeneseme do chladu. Když nám zelí zbude, můžeme ho dát do sklenic a sterilovat.
Související
-
Vynikající cuketová čalamáda
Urodilo se vám víc cuket, než jste čekali? Už jste je zkusili dát do všeho? Schovejte si je na zimu! Můžete vyzkoušet naši osvědčenou cuketovou čalamádu.
-
Kančí kýta se šípkovou omáčkou
Se šípkovou nebo se zelím? Tenhle spor řeší myslivci ve filmu Slavnosti sněženek. Pokud se rozhodnete pro šípkovou, vyzkoušejte recept našeho posluchače.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.