Nakládané zelí s křenem

Nastal čas pro přípravu vitamínové bomby na zimu. Kysané zelí je zdrojem vitamínu C a s křenem bude mít ten správný říz.

Ingredience
  • zelí
  • sůl
  • křen
  • kopr
  • kmín
  • malá planá jablka

Postup:
Na 1 kg zelí dáváme 1,5 až 2 dkg soli. Zelí očistíme, rozpůlíme a vyjmeme košťál. Hlávky nakrouháme a smícháme se solí. Zelí nakládáme do hrnce - zeláku. Na jeho dno dáme jablíčka, přidáváme zelí a prokládáme koprem, nastrouhaným křenem a kmínem (sypeme opatrně).

Na 10 kg zelí použijeme asi 1 křen, záleží na naší chuti. Zelák naplníme po okraj, aby tam zbylo asi 2 centimetry vody, a dáme do tepla na čtrnáct dnů. Pak přeneseme do chladu. Když nám zelí zbude, můžeme ho dát do sklenic a sterilovat.

Související

  • Vynikající cuketová čalamáda

    Urodilo se vám víc cuket, než jste čekali? Už jste je zkusili dát do všeho? Schovejte si je na zimu! Můžete vyzkoušet naši osvědčenou cuketovou čalamádu.

  • Kančí kýta se šípkovou omáčkou

    Se šípkovou nebo se zelím? Tenhle spor řeší myslivci ve filmu Slavnosti sněženek. Pokud se rozhodnete pro šípkovou, vyzkoušejte náš recept.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Tohle není povídání na dobrou noc, k zamyšlení určitě.

Jan Pokorný, ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu a moderátor

tata.jpg

Tata a jeho syn

Koupit

Autorské povídky známého divadelníka a spisovatele A. G. v jeho vlastním podání. Tata a jeho syn je sbírkou úsměvných příběhů na motivy skutečných událostí, ovšem ve skutečných kulisách a především ve skutečné době.