Pečená povidla bez míchání

Švestek je úroda a my vám nabízíme jednoduchý recept na pečená povidla. Koláče s domácími povidly pak chutnají o moc líp.

Ingredience
  • 2 kg švestek
  • 300-500 g cukru krupice
  • 2 polévkové lžíce octa
  • lžička mleté skořice
  • 3 drcené hřebíčky
  • 4 polévkové lžíce rumu

Troubu předehřejeme na 250°C, švestky omyjeme a vypeckujeme, v míse je zalijeme octem a promícháme. Plech vyložíme pečícím papírem, lépe se potom bude čistit. Pečeme asi 25 minut a švestky celou dobu ani jednou nemícháme.

Poté švestky posypeme polovinou cukru (množství cukru dáme podle chuti a zralosti a chuti švestek) a pečeme ještě 15 minut. Následně posypeme zbytkem cukru a pečeme ještě čtvrt hodiny. Pokud jsou povidla řídká, necháme je v troubě ještě pár minut.

Povidla poté vložíme do mixéru, přidáme skořici, hřebíček a rum a vše důkladně rozmixujeme dohladka. Naplníme sklenice, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru a takto je necháme do druhého dne.

Související

  • Povidlové taštičky s praženou strouhankou

    Talíř povidlových taštiček posypaných opraženou strouhankou připomíná prázdniny u babičky nebo léto na chalupě. Vyzkoušejte bramborové těsto podle našeho receptu.

  • Švestková polévka s medem

    Rodinný recept z Krkonoš - Dolního Maršova, který vytvořila maminka pardubického včelaře Evžena Báchora.

  • Venkovské pečené vdolky

    Vdolky lehké jako obláček, s povidly a tvarohem. Kdo by je neměl rád? Vyzkoušejte mimo smažené klasiky i tyhle, které jsou pečené v troubě!