Svatomartinské rohlíčky

Svatomartinské rohlíčky

11. listopadu by měl přijet svatý Martin na bílém koni, tedy přivézt sníh. Na sněhovou nadílku to letos nevypadá, ale rohlíčky si upečte i tak. Dobré budou i bez sněhu!

Suroviny na 30 rohlíčků:

  • 450 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 4 žloutky
  • 150 ml 33% smetany
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • špetka soli
  • vejce na potření

Maková náplň (na 30 rohlíčků):

  • 150 g máku
  • mléko
  • skořice
  • lžíce cukru moučka

Ořechová náplň (na 30 rohlíčků):

  • 175 g mletých vlašských ořechů
  • 125 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 bílky

Mouku vysypeme na vál, přidáme na kostičky nakrájené máslo, žloutky, sůl a uděláme důlek, do kterého vlijeme smetanu. Vše zpracujeme v hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a dáme do lednice odpočinout alespoň na půl hodiny. 

Mezitím si připravíme náplň. Na ořechovou smícháme všechny suroviny, až vznikne pasta. Na makovou dáme vařit mléko, mák vysypeme do mísy a horkým mlékem zalijeme (mléko přidáváme postupně, aby náplň nebyla řídká). Nakonec přidáme špetku skořice a cukr a vše promícháme. Pokud by se vám zdála náplň řídká, přidejte trochu škrobu.

Těsto rozdělíme na pět bochánků a z každého vyválíme asi 3 mm vysoký plát dokulata (případně ořízneme podle talíře, které rozdělíme na šest trojúhelníků.

Strany potřeme rozšlehaným vajíčkem, náplň dáme na okraj trojúhelníku, zarolujeme a ohneme do tvaru rohlíčku. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme asi 15 minut na 180°C a hotové pocukrujeme.