Dýňová polévka
Oranžová dýně je jedním ze symbolů přicházejícího podzimu a asi nejčastěji se zpracovává do polévky. Výhodou hokkaidó je, že se nemusí loupat a tak je polévka hotová raz dva.
- 700 g dýně Hokkaido
- 750 ml zeleninového vývaru
- 150 ml smetany
- 2 stroužky česneku
- muškátový oříšek
- sůl
- pepř
- Na ozdobu:
- zakysaná smetana
- mandlové lupínky, slunečnicová nebo dýňová semínka
Dýni omyjeme a nakrájíme na kousky. Hokkaido nemusíte loupat, slupka při vaření změkne. Česnek oloupeme a plochou stranou nože rozmáčkneme a dáme spolu s dýní do hrnce, zalijeme vývarem a vaříme na mírném ohni 30 minut, až dýně změkne.
Po uvaření rozmixujeme tyčovým mixérem, vmícháme smetanu a dochutíme solí, pepřem a troškou muškátového oříšku.
Při podávání zdobíme lžící zakysané smetany a plátky mandlí, které jsme nasucho opražili na pánvi.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.