Dýňová polévka

Oranžová dýně je jedním ze symbolů přicházejícího podzimu a asi nejčastěji se zpracovává do polévky. Výhodou hokkaidó je, že se nemusí loupat a tak je polévka hotová raz dva.

Ingredience
  • 700 g dýně Hokkaido
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 150 ml smetany
  • 2 stroužky česneku
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • pepř
  • Na ozdobu:
  • zakysaná smetana
  • mandlové lupínky, slunečnicová nebo dýňová semínka

Dýni omyjeme a nakrájíme na kousky. Hokkaido nemusíte loupat, slupka při vaření změkne. Česnek oloupeme a plochou stranou nože rozmáčkneme a dáme spolu s dýní do hrnce, zalijeme vývarem a vaříme na mírném ohni 30 minut, až dýně změkne.

Po uvaření rozmixujeme tyčovým mixérem, vmícháme smetanu a dochutíme solí, pepřem a troškou muškátového oříšku.

Při podávání zdobíme lžící zakysané smetany a plátky mandlí, které jsme nasucho opražili na pánvi.

Související

  • Zapečená cuketa plněná mletým masem a sýrem

    Léto je kromě jiného obdobím cuket (nebo také cukín). Dají se použít třeba i do salátu, ale většinou se podávají tepelně upravené.

  • Dýňové čatní

    Dýně není jen polévka nebo podzimní ozdoba. Využijte tuhle krásně oranžovou zeleninu na přípravu čatní, omáčky která se skvěle hodí k masu nebo sýrům.

  • Pečená dýně hokkaidó

    Podzim v kuchyni, to je často červená řepa, dýně nebo šípky. Vyzkoušejte třeba pečenou dýni s bylinkami jako teplý předkrm.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Procházet se vesmírem a dotýkat se hvězd je možné i ve svěrací kazajce…

Jan Pokorný, moderátor

Jack London Tulák po hvězdách

Tulák po hvězdách

Koupit

Vězeň Darrell Standing, původně profesor agronomie, byl za vraždu svého kolegy odsouzen na doživotí. Pět let pak strávil ve tmě v samovazbě, dost často i ve svěrací kazajce.