Brandýs je nejmenší a je nad Orlicí

18. únor 2017

Brandýs nad Orlicí je nejmenší město našeho kraje. Sevřené údolí Tiché Orlice ani železniční koridor příliš neumožňují to, aby se město rozrůstalo. Má tak už po staletí v podstatě stejný počet obyvatel. Dnes je jich 1330.

Svoje městská práva, znak a výsady získal Brandýs nad Orlicí v roce 1503. Jeho historie je samozřejmě ještě starší. Ve 13. století tu dal Jindřich z Brandýsa, který pocházel patrně ze saského Brandisa, postavit hrad. Zřícenina dodnes stojí nad městem a posledních několik let se opravuje.

Záchrana hradu

Zřícenina středověkého hradu nad městem je zapsaná na seznam nejohroženějších památek v Česku. O její zachování se snaží místní Spolek za záchranu hradu Brandýs nad Orlicí společně s místní radnicí i Pardubickým krajem. Ke zřícenině hradu se dostanete už po pár minutách pěší chůze z Komenského náměstí.

Hrad se stal významným sídlem zejména v období panství Kostků z Postupic, kteří ho měli v držení od roku 1450. V polovině 16. století ale v Brandýse začíná vznikat renesanční zámek a tak hrad začal pustnout. Nejvýraznějším pozůstatkem je dnes vysoký střep zdiva a také zachovalý sklepní prostor s křížovou klenbou, ve které se nacházejí pozůstatky teplovzdušného topení. Archeologové tu plánují další průzkum.

Zřícenina hradu Brandýs nad Orlicí patří mezi nejohroženější památky v Česku, postupně se opravuje

V Brandýse nad Orlicí se ženil Učitel národů

Brandýs nad Orlicí byl už od druhé poloviny 15. století významným střediskem Jednoty bratrské. V roce 1564 se v Brandýse narodil Karel starší ze Žerotína, který v pobělohorské době poskytl azyl řadě českých kněží. Mezi nimi byl i Jan Amos Komenský, který v Brandýse pobýval v letech 1622 - 1625. Oženil se tady a za manželku pojal Dorotu Cyrillovou. S největší pravděpodobností v Brandýse nad Orlicí vzniklo slavné dílo Labyrint světa a ráj srdce.

Stopu J. A. Komenského v Brandýse připomíná jeho pomník, nejstarší v českých zemích. Na radnici pak najdete Pamětní síň J. A. Komenského, kde si můžete prohlédnout i knihu svatebních smluv a další materiály o životě světově známého spisovatele a filosofa. Dílo Jana Amose inspirovalo i tvůrce přírodního labyrintu.

Přírodní labyrint tvoří stříhané habrové keře

S potěšením zabloudíte

Pokud navštívíte Brandýs nad Orlicí, stojí za to vydat se k přírodnímu labyrintu na břehu Tiché Orlice. Linie bludiště tvoří geometricky vysazené habry, které dosahují výšky dvou metrů. Průměrná délka bloudění se pohybuje okolo dvaceti minut. Středem labyrintu je „srdce“ s plastikou hada i malou vyhlídkou.

Přírodní labyrint ale není zdaleka jediným místem, kde se dá v Brandýse nad Orlicí relaxovat. Zamířit můžete také do upravovaného parku Rehabilitačního ústavu, který je běžně přístupný. Historie někdejšího Vodoléčebného ústavu se datuje od roku 1898. Lázně v Brandýse měly dobré jméno i v období první republiky, potom sloužily hlavně dětem s ortopedickými vadami. Dnes se v Rehabilitačním ústavu dostávají do kondice dospělí pacienti.

autor: BRA
Spustit audio