Konzumace párků je jiná v luxusním hotelu a jiná u řeky. Jak se liší, radí Ladislav Špaček

Konzumace párků je jiná v luxusním hotelu a jiná u řeky. Jak se liší, radí Ladislav Špaček
Dáváte si přes léto u stánku, u vody nebo na festivalech nějaký ten párek? A víte, jak by se měl správně jíst? V restauraci občas podávají párek ohřátý ve vodě. Jak na něj, radí mistr etikety Ladislav Špaček.
V Hotelu Sacher ve Vídni servírují párky na podlouhlé míse, dostaneme k nim příbor a ubrousek. Není tak žádný problém jíst párek příborem, neboť jsme v takzvané lepší restauraci, a vkládat do úst.
Jestliže si musíme párky sami vyjmout ještě z ohřívače, který stojí na stole v horké vodě, měli bychom k tomu mít zvláštní kleště, abychom si s párkem poradili. Vytahovat párek z vody příborem, tedy vidličkou a přidržovat nožem, je poněkud krkolomné, ale v případě nouze to budeme muset zvládnout.
A pokud nejsme v Hotelu Sacher, ale třeba u řeky Berounky a zastavili jsme se v Hostinci U Rozvědčíka, jíme párky klidně rukama. Samozřejmě v lepší společnosti to dělat nebudeme, ale jíst párky rukama bylo i za první republiky v běžných restauracích normální.
KE KOUPI V E-SHOPU RADIOTEKA.CZ
Ladislav Špaček
Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.
Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.
Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.
Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru. Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.