Brýle, laserová nebo nitrooční operace? Pro každý věk jiné řešení

22. září 2016

Pro děti jsou nejlepší brýle. Dnes jsou k dostání v takových barevných variacích a tvarech, že ostatní děti mohou těm obrýleným tiše závidět. Sportovci možná sáhnou po kontaktních čočkách.

„A dospělí mohou uvažovat o operaci, která s oční vadou skoncuje jednou provždy. Pro každého se najde řešení,“ říká oční lékař Vladimír Korda.

Děti a krátkozrakost

Vaše dítě má ve škole problémy se čtením z tabule? Možná je krátkozraké. Krátkozrakost se nejčastěji projevuje kolem šestého roku věku dítěte, ale může to být i později, kolem třináctého roku. Začíná to malou vadou, která se ale většinou zhoršuje. Začíná pozvolna kolem půl dioptrie až jedné dioptrie. Krátkozrakost řeší oční lékaři brýlemi nebo kontaktními čočkami. Brýle v dnešní době mohou být velmi módní záležitostí.

Ale pokud někdo brýle nechce, může vyzkoušet čočky. I v této oblasti existuje velmi široký sortiment. Vhodné jsou i pro sportovce. Můžete vybírat jednodenní, které se večer vyhodí nebo stálé, které neodkládáte ani na noc. Takové čočky vám vydrží v oku čtrnáct dní v jednom kuse. Čočka se nevyndává, nepřipravuje se žádný roztok, oko se tolik nedráždí.

Čtěte také

Pokud máte oční vadu na dálku i do blízka, existují bifokální kontaktní čočky, podobně jako bifokální brýle. Není problém s nimi vidět do dálky i na čtení novin, což je velká výhoda.

„Za oční čočky na trvalé nošení zaplatíte asi dva až dva a půl tisíce korun ročně. Dobu nošení v žádném případě nepřekračujte. Mohli byste si poškodit oči,“ upozorňuje Vladimír Korda.

Oční operace není vhodná pro děti

Oči dětí se totiž vyvíjejí. V průměru do sedmnácti až dvaceti let. S operací je proto třeba počkat do dospělosti. Pokud je oko už vyvinuté a vada se zastavila, může mladý člověk využít operaci. Od dvaceti do čtyřiceti let se většinou provádí laserová operace, nad pětačtyřicet let a více nitrooční operace, tedy výměna vlastní čočky za umělou.

Laserová operace

Laserová operace je vhodná pro lidi od dvaceti do čtyřiceti let. Na povrchu rohovky je hodně dioptrií, proto je potřeba ji zbrousit laserem. Stačí jen malá část a zrak se vylepší,“ vysvětluje oční lékař Vladimír Korda.

Vidíte špatně do dálky i do blízka a je vám víc než pětačtyřicet?

I to má řešení. Provede se operace, která odstraní jak krátkozrakost, tak dalekozrakost, a to už na stálo. Jedná se o nitrooční operaci. S věkem ztrácí lidská čočka schopnost si vytvářet své vlastní dioptrie a ty pak v oku chybí. Proto se do oka vloží čočka umělá, která má podobné vlastnosti jako multifokální sklo v brýlích. Výsledek této operace je stabilní. Výběr čoček se stále vyvíjí a zdokonaluje, kvalitě odpovídá samozřejmě cena.

Čtěte také

„Multifokální nitrooční čočka se začala vkládat do očí od roku 2012. Je to stále ještě novinka. V tomto případě je lepší si připlatit. Cena se pohybuje podle typu vady od dvaceti osmi do třiceti osmi tisíc za jedno oko. Pokud byste ale měli nosit brýle od čtyřicetipěti let do šedesáti let, a vybírali si každé dva roky kvalitní brýle, utratíte stejně, jako za operaci. Z dlouhodobého hlediska je to tedy dobrá investice,“ uzavírá doktor Korda.

autor: jsl
Spustit audio