Byliny plné zdraví: břečťan proti celulitidě i kašli, jmelí pro plodnost

Břečťan popínavý (Hedera helix)
Břečťan popínavý (Hedera helix)

Stálezelená cesmína, břečťan i cizopasné jmelí nejsou jen hezké, ale také léčivé rostliny. Jsou to byliny, které znali naši předkové ještě před příchodem křesťanství a vyráběli z nich léčivé lektvary.

Břečťan proti kašli i celulitidě

Odvar ze stálezeleného břečťanu pomáhá proti plísním na nohou. „Jeho přípravu zvládne každý. Stačí si natrhat listy, nejlépe ale na jaře, kdy má rostlina největší sílu. Pokrájené listy zalijeme horkou vodou a necháme stát do druhého dne. Ve výluhu si pak omýváme chodidla,“ radí pardubická bylinkářka Radka Svatošová.

Olej z břečťanu zmírňuje celulitidu. Pokrájené listy necháme několik týdnů macerovat na teplém místě v kvalitním oleji, můžeme přidat rozmarýn. Poté promazáváme postižené partie.

Břečťan působí i proti kašli. Z listů se dá uvařit čaj nebo sirup. Sirup se dělá za studena. Ve sklenici střídáme vrstvy cukru a pokrájených listů břečťanu. Na vrch můžeme přidat pár lžiček alkoholu. Necháme stát na teplém místě. Časem sypká konzistence pustí šťávu a cukr se rozpustí. Poté se scedí a užívá po lžičkách. Pokud připravujeme čaj z břečťanu, je dobré ho nechat pár minut vařit, aby byl nálev řádně vyluhovaný.

Jmelí je opředeno mnoha pověrami a mýty

Jmelí je úžasná ženská bylina

Jmelí harmonizuje krevní tlak a je to podle pardubické bylinkářky Radky Svatošové vynikající ženská bylina, která podporuje ženskou plodnost a také zmírňuje potíže v přechodu. Ze jmelí se také vyrábějí léky proti rakovině.

Nejzdravější je jmelí sebrané z jabloní, hlohu, lípy nebo dubu. Používá se zásadně za studena, aby byly zachovány léčivé účinky. Můžeme si připravit nálev. Jmelí namočíme, necháme macerovat ve vodě do druhého dne, poté si přihřejeme a popíjíme. Ale pozor na kuličky jmelí, které jsou jedovaté. S těmi v žádném případě neexperimentujte!!!

Můžeme si vyrobit i tinkturu. Lístky jmelí pokrájíme najemno a zalijeme vodkou nebo slivovicí, alespoň čtyřicetiprocentní. Necháme macerovat několik týdnů a užíváme po kapkách. Vždy je dobré poradit se se zkušeným odborníkem o tom, jak dlouho a v jakém množství tyto byliny užívat.

Spustit audio

Související