Čeká nás omezování teploty v bytech? Vyměňte trenky a tričko za tepláky a mikinu, doporučuje odborník

8. září 2022

Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje vyhlášku, která by měla stanovit limitující omezení pro vytápění budov, tedy nejen bytů, ale i škol, úřadů, a podobně. Vyhláška bude platit pouze v případě stavu nouze v energetice. Je to příprava na nejhorší stupeň krize. Dozvěděli jsme se o v Radioporadně od ředitele metodického odboru Svazu českých a moravských bytových družstev Martina Hanáka.

„U bytových domů se uvažuje o vytápění obytných pokojů na 18 stupňů Celsia. Podle mě je to špatně. Místo nařizování bych spíše lidem vysvětloval. Co jeden stupeň Celsia, to šest procent nákladů a spotřeby energií. Ať si každý sáhne do svědomí, jak má teplo v bytě. Pojďme si vytápění dobrovolně snížit, něco pro to udělejme. Místo abychom chodili v trenkách a tričku, oblečme si tepláky a mikiny,“ vysvětluje Martin Hanák.

Kdo vyměnil okna, je ve výhodě

„Od 90. let minulého století apelujeme na správce domů, aby snižovali energetickou náročnost domů. Zateplovaly se panelové domy, vyměňovala se okna, přijímala se různá technická opatření. Ne všichni vlastníci se domluvili. Už teď víme, že ti, kteří to udělali, ušetřili 50 – 70 procent energií, které dům spotřebovává. Tam, kde se vlastníci nedomluvili, jsou teď v nevýhodě. A řemeslníci nejsou, letošní zimu už to nebude, je to dlouhodobá záležitost,“ konstatuje ředitel.

„V bytových domech teď vlastníci přemýšlejí nad instalací fotovoltaických systémů, solárních systémů na ohřev teplé vody, uvažují o tepelných čerpadlech. Ale pozor, neunáhlete se. Udělejte nejdřív tepelnou analýzu možností domu, rozhodněte se s odborníky, jaké řešení je pro váš dům nejlepší. Udělejte si rozvahy a rozpočty. Ať neplatíte zbytečně za zbytečná opatření,“ varuje Martin Hanák.

Ve výhodě jsou podle Hanáka obyvatelé bytových domů, kde zajišťuje přívod tepla centrální zdroj, například elektrárna Opatovice. Tam by nárůsty cen neměly být fatální. Kdo má domovní plynovou kotelnu, může po skončení fixace zaplatit desetinásobek ceny.  Mnoho družstev a společenství má cenu zafixovanou pouze do konce roku. Někteří mají ještě pokrytý rok 2023 a 2024. Velký problém je ale najít dodavatele plynu nebo elektrické energie, bez ohledu na to, kolik bude stát. Je otázka, jestli budeme v objektech příští rok topit a svítit. Odpověď snad budeme znát po podzimních jednáních vlády na mezinárodní úrovni.

Do kdy je potřeba zažádat si o podporu od státu a kdo na ni má nárok? Poslechněte si celý pořad.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.