Umíme hrát i při svíčkách, říká k šetření ředitel Východočeského divadla

6. září 2022 14:18

Divadelníci vstupují do nové sezony s obavami z rostoucích cen za energie. Zavádějí proto opatření, kterými chtějí dosáhnout co nejvyšších energetických úspor. Například v pardubickém Východočeském divadle vsadí na šetření při samotném provozu.

„Samozřejmě uvidíme, jaká ta situace bude. My jsme se rozhodli, že nebudeme vstupné zdražovat, že nechceme házet klacky pod nohy divákům a budeme jim vycházet všemožně vstříc, aby pro ně bylo divadlo co nejpřístupnější,“ uklidňuje ředitel divadla Petr Dohnal.

V letošní sezóně je podle ředitele dost komedií, dost muzikálů, takže si každý bude moct vybrat. „Krom toho nám zůstává v repertoáru 20 inscenací, které budeme ještě do sezóny přetahovat. Výběr je opravdu velký,“ říká Dohnal.

Divadlo už svítí LEDkami

Drahé energie zasáhnou i do provozu divadla. To už v minulých letech elektřinou šetřilo. „Když se podíváme na spotřebu minulých let, tak naše spotřeba kupodivu stále klesala, i když akcí přibývalo. Bylo to především tím, že jsme vyměňovali klasické žárovky za LED žárovky a další technologie, které mají menší spotřebu, takže už nezbývá moc prostor, abychom mohli šetřit. Spiš budeme hledat zdroje na to, abychom uplatili ty nové energie a nemuseli provoz omezovat.“

Ředitel Východočeského divadla v Pardubicích Petr Dohnal

Ředitel Dohnal s nadsázkou dodává záložní plán: „Pokud by došlo k zásadnějším výpadkům energií, tak víme, že divadlo se dá hrát i při svíčkách, pokud samozřejmě nebudou zdraženy svíčky natolik, že bychom si je nemohli dovolit.“

Snižování teploty v hledišti podle ředitele ale nehrozí. Už v minulých letech byla v sále poměrně dost velká zima. „Není tam mnoho radiátorů a mnoho možností, jak to ještě stahovat.“ Je ale možné, že divadlo bude omezovat zkoušky a světelné zkoušky, kde je velká spotřeba energie. „Ale zatím se to diváků určitě nedotkne,“ uzavírá ředitel.

Spustit audio

Související