Cementový med, to je včelařova tragédie

1. listopad 2019

Medu je letos i na Pardubicku minimálně o třetinu méně. Pardubický včelař Evžen Báchor proto bude muset zdražit podobně jako ostatní včelaři v republice zhruba o deset korun na kilogram medu.

Navíc letos včelaře potrápila melecitóza. Med je tvrdý, velice brzy krystalizuje a nelze ho vytočit. Ovšem nemůže zůstat ani v úlu, protože je pro včely nestravitelný a nebezpečný. Tento med se tedy musí odstranit a nahradit cukrem nebo květovým medem, kterého bylo ale málo, takže nastaly problémy. Betonový med má původ v medovici a čím později se vyskytne, tím je pro přezimování včelstva nebezpečnější.

„Já ty plásty schovávám a využívám je až na jaře, kdy už včely mohou vylétnout, přinést do úlu vodu, a tím pádem i  tento tvrdý med lépe stráví,“ říká pardubický včelař Evžen Báchor.

Šest včelích darů

Pyl, med, vosk, propolis, jed a záření. To je šest darů, které díky včelám máme. Stále více se mluví o vibracích, které včely vydávají.  

Med (ilustrační foto)

„Z úlu se nesou vibrace, kterým říkáme my včelaři záření.  Ty mají velice regenerující účinky. Už staří včelaři o tom věděli. Dávali si pivo vedle úlu a to bylo stále čerstvé, jako křen. Já jsem to zkoušel s vodou. Zůstala týden krásně čirá. Ty vibrace dokážou krystalickou mřížku vody pootočit, a skutečně když jsem si tam dal džbánek s vodou, byla voda pořád čistá. S manželkou chodíme v létě k úlům odpočívat. Lehneme si na úly, během minuty upadneme do hlubokého spánku, a po dvaceti letech můžeme skály lámat. Blízkost včel nám dělá dobře,“ usmívá se Evžen Báchor.

Léčivý propolis

Včely vyrábějí propolis z pryskyřice pupenů stromů. Moudrá příroda pupeny potáhne pryskyřicí, aby se tam nedostaly žádné nežádoucí látky. A včely to mají podobně. Vytvoří si antibakteriální prostředí díky pryskyřici a svým slinám. Po smíchání vznikne propolis, kterým včely všechno v úle potřou. Včelař propolis seškrábne z rámečků a rozpustí v alkoholu. Tinktura se používá vnitřně. Například na krvácivost dásní, afty na jazyku, jako prevence před nachlazením.

Čtěte také

„Nejvíc pro propolis chodí zdravotní sestry a učitelé. Stříknou si ho do krku a takhle se brání před bakteriemi, které se na ně jen valí,“ říká Evžen Báchor.

Propolisová mast se používá na povrch kůže. Zmírňuje opary, jak pásové, tak ty na ústech, různé ekzémy, popáleniny, hnisavé boláky, řezné rány, kuří oka… Základem masti je vazelína, včelí vosk a minimálně 38 – 40 procent propolisu.

Spustit audio

Související