Česká firma uvádí do světa novinku: přístroj, který zabraňuje nechtěnému úniku moči

15. únor 2023

Česká firma Stimvia dává novou naději pacientům s hyperaktivním močovým měchýřem. Únik moči by mohl vyřešit přístroj, který je založený na nové metodě neinvazivní neuromodulace. Jedná se o průlomovou technologii, která může ovlivnit léčbu nemocí spojených s centrální nervovou soustavou.

„Zabýváme se oblastí neuromodulace, kdy pomocí elektrických impulzů ovlivňujeme komunikaci mezi narušeným mozkem a orgány v těle. Pilotním projektem je právě hyperaktivní močový měchýř. Tento problém má u nás šestnáct procent lidí. Nefunguje spojení mezi měchýřem a mozkem, proto dochází k úniku moči,“ vysvětluje zakladatel firmy a rodák z Chocně Lukáš Doskočil.

Přístroj umí „hacknout“ mozek

Kdy bude přístroj dostupný v lékárnách, závisí podle Lukáše Doskočila na domluvě se zdravotními pojišťovnami. „Nabízíme výhodu, které pilulky nemají. Pilulky zmizí, přístroj přetrvává. A výzkumy prokázaly, že funguje u osmdesáti procent pacientů,“ říká výkonný ředitel firmy.

A jak by mohl přístroj v praxi fungovat? Ideálně si pacient přijde do lékárny pro přístroj a doma se sám jednoduše stimuluje. Celá léčba trvá po dobu dvanácti týdnů tak, že pacient používá přístroj každý den půl hodiny. Přístroj je zaměřen na stimulaci periferních nervů v podkolení, a to na levé i pravé noze. Díky speciálně vyvinutým elektrodám se z podkolení dostanou impulzy až do hlubokých struktur mozku.  

Science fiction, nebo ověřená léčba?

Lékaři v oblasti biomedicínských věd a profesoři z oblasti urologie kolem Lukáše Doskočila navazují na vývoj, který od 80. let probíhá ve světě. Jedná se o invazivní metodu sakrální neuromodulace.

„Je to zařízení, které je podobné kardiostimulátoru, a zavádí se do zad pacienta. Elektrody jsou napojeny na míšní kořeny, které vedou do močového měchýře. Propojují tedy dráhu mezi měchýřem a mozkem. Není to ale komfortní řešení a může mít nežádoucí účinky,“ líčí Lukáš Doskočil a pokračuje:

„My jsme se ve spolupráci s 2. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy a Urologickou klinikou FN v Motole v roce 2014 spojili s cílem vyvinout novou technologii. Nahradili jsme invazivní neuromodulaci za neinvazivní. Působíme stejným způsobem, ale pouze povrchovými elektrodami.“

Firma má za sebou kolečko klinický studií, které zkoumaly vliv na účinnost a bezpečnost přístroje u pacientů. Podle Lukáše Doskočila byly výsledky úspěšné a byly publikovány v jednom z nejprestižnějších amerických časopisů Journal of urology. Článek je zařazený do výukových materiálů pro americké urology.

Kolik lidí se podílí na vývoji přístroje? A mají v budoucnu naději na léčbu i lidé s onemocněním Parkinsonovy nebo Alzheimerovy choroby? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související