Česká republika je velmocí geocachingu. Ulovte si taky kešku

3. srpen 2020

Hledání pokladu zní jako lákavá a dobrodružná aktivita a i když geocaching nenabízí poklad v pravém slova smyslu, zabaví každého bez ohledu na věk. Od malých dětí po seniory. Často se i díky hledání takzvaných keší dostanete na zajímavá místa, dozvíte se něco nového a potkáte nové lidi. Pojďte spolu s námi objevit svět takzvaných „kačerů“, tedy lidí, kterým se geocaching stal koníčkem.

V letošním roce oslavil geocaching 20 let své existence a za tu dobu prošel řadou změn. „Určitě je více populární. Starší hráči samozřejmě nejsou rádi, že dnes geocaching začíná hrát každý druhý. Často aniž by si prošli třeba pravidla té hry a pak se stává, že tu hru někdy nevědomky kazí těm ostatním,“ říká geocacher Ladislav Urbánek, který loví „kešky“ s celou rodinou.

Keše všude kolem nás

Schránky nazývané „keše“ se hledají podle GPS souřadnic a existuje jich několik typů. „Základní, nejčastější a pro začátečníky asi nejvhodnější je takzvaná tradiční keš. Na mapce má zelenou barvu. Tam víte souřadnice, víte, kam jdete, přečtete si o kešce něco a ona tam prostě je. Jsou i další a složitější typy. Třeba takzvané multi keše, kde se k finální krabičce dostáváte postupně. Následují mystery keše, webcam keše, letterbox hybrid, virtuální keše, event keše a řada dalších,“ vysvětluje Ladislav Urbánek.

geocache-398019_1920_170909-075357_kro.jpg

Dalo by se říct, že jsme kešemi obklopeni. „Pokud otevřete mapu geocachingu, tak uvidíte, že keše jsou téměř všude. U každého více i méně zajímavého místa. Jsou to náměstí, kostely, pomníky, mosty, řeky, rybníky, hory, kopce. Zkrátka úplně všude.“

Rizika

Hledání keší je velké dobrodružství, má ale svá rizika. „Jako každý sport. Je zkrátka potřeba chovat se zodpovědně, nepřeceňovat se. Dávat na sebe pozor, důkladně si přečíst před odlovem popis té kešky, jaký je tam terén. Obtížnosti keší jsou značené. Jak obtížnost hledání, tak terén,“ říká Ladislav Urbánek.

Odlov keše může někdy pořádně potrápit i zkušeného lovce, přiznává Ladislav Urbánek: „Jedna z těch klasických nám dala zabrat. Chodili jsme tam každou sobotu po dobu šesti týdnů. A vždy jsme tam strávili hodinu a půl až jsme ji našli. Celou dobu jsme po ní šlapali, ona byla v zemi zakrytá falešným klacíkem přidělaným na víčku.“

Jak začít

S geocachingem můžete začít hned a v podstatě bez velkých nákladů na vybavení. „V dnešní době už má každý chytrý telefon. To je jediná věc, která je k tomu potřeba. Pak si vytvoříte účet ve hře na stránkách geocaching.com. Mobilem se k účtu připojíte a můžete začít s odlovem. V aplikaci si otevřete mapu a hned vidíte, kde jsou kolem vás jednotlivé keše,“ radí Ladislav Urbánek.

Geocaching, ilustrační foto

Každý hráč si může založit svojí keš. „Místo je libovolné, neměl by to být soukromý pozemek, pokud tedy není váš. A každý kraj v republice má takzvaného revírníka, který keše schvaluje. Pokud by ta keška nesplňovala nějaké podmínky, tak on ji neschválí a nevypustí ven pro hráče.“

Ráj geocacherů

Naše republika je ve světě geocachingu opravdovou velmocí. Co do počtu keší se v žebříčku se řadíme mezi deset největších zemí světa. „Aktivních keší je teď u nás asi 62,5 tisíce, některé zanikají, další nové se zakládají. Celkem bylo v České republice vytvořeno asi 113 tisíc keší,“ uvádí Ladislav Urbánek.

Existuje celá řada aktivit vycházejících více či méně z geocachingu. V současné době třeba mezi dětmi oblíbené a jednoduché „kamínky“. V jejich případě se stačí dívat pozorně kolem sebe. Po nalezení pomalovaného herního kamínku se s ním stačí vyfotit, fotku umístit na facebookovém profilu Kamínky a kamínek poponést na jiné místo. Samozřejmě můžete vyrobit a pomalovat kamínek vlastní a na internetu sledovat, kam až doputuje.

Také Česká televize na svém kanálu pro děti Déčko vsadila v letní soutěži na geocaching. „Děti mají hledat kešky tak, aby zachránily nějaké trosečníky na ztraceném ostrově. Vyzývají tak k cestování po České republice,“ říká Ladislav Urbánek.

Spustit audio

Související