Člověče nezlob se už je za zenitem. Zkuste novější hry

15. listopad 2018

Desková hra Člověče, nezlob se, je už podle profesionálních hráčů překonaná. Dnes už máte možnost vybrat si desítky přínosnějších a zábavnějších her. Pro nejmenší existují stovky paměťových her s příběhem nebo hry, které přinášejí manuální zručnost, vyvíjí se jejich motorika. Je opravdu z čeho vybírat

„První deskové hry pro nejmenší začínají na paměťovém principu, něco jako je pexeso, ale zajímavější, s příběhem. Zároveň je důležité, aby hra nebyla moc dlouhá, tříleté děti se nevydrží soustředit moc dlouho,“ říká odborník na deskové hry Jan Heller. Důležité u každé hry je pochopit správně pravidla. Četba dlouhého návodu nikoho nebaví. Nejlepší je, když se hra názorně předvede. Pokud není pochopena do pěti minut, je něco špatně.

Deskové hry slouží ke společnému prožívání času. Společně si hrají děti, rodina nebo přátelé. Děti od osmi let už dokážou konkurovat dospělým a mohou být přínosnými účastníky hry. Problém může nastat, když prohrají.

Nechte děti občas vyhrát

Dítě nechte vyhrát, ale občas i prohrát, a to i za cenu, že se bude vztekat a říkat, že už hru nikdy nebude hrát. Není to pravda. Další den se ke hře vrátí.

Češi patří k nejlepším tvůrcům deskových her na světě

GameCon je největší festival nepočítačových her v republice

Například Vladimír Chvátil je známý český vývojář deskových her. Jeho nejlepší díla se drží na prvních místech v žebříčku BoardGameGeek. Kromě deskových her se podílel na hře hrdiny Dračí doupě.

Zajímavou novinkou je vědomostní hra Zpátky do lavice, kde děti hravou formou odpovídají na otázky a vzdělávají se tak. Další novinkou jsou Pirátské příběhy.

„Pirátské příběhy jsou rodinnou hrou, ale mohou si ji zahrát i zkušenější hráči. Je velmi zajímavá v tom, že se nehraje na tahy, ale hráči hrají dohromady. Je to kooperativní hra, která pomáhá budovat spolupráci mezi hráči,“ říká Jan Heller.

Festival her a hraček

Festival her a hraček vznikl proto, aby si rodiče přišli hračky a hry pro své děti vyzkoušet. Deskové hry  bývají hodně drahé, je proto dobré je otestovat, aby pak neležely doma v koutě. Na festivalu budou profesionální hráči, kteří pravidla rádi vysvětlí. U stolu si danou hru můžete zahrát s celou rodinou.

Festival bude 23. a 24. listopadu v ABC klubu v Pardubicích Na Olšinkách.

Spustit audio

Související