České medailové žně. Bowling zažil průlomovou sezónu

27. červenec 2022

Vrchol to snad ještě není. Čeští hráči ale každopádně jdou nahoru. Při bilancování končící bowlingové sezóny můžou zářit spokojeností.

„Ta sezóna byla absolutně famózní. První medaile z dospělého světového šampionátu, první individuální medaile z mistrovství Evropy v podání Jaroslava Lorence, který přivezl cenný kov i ze Světových her. A na mistrovství světa kadetů absolutně nečekané zlato ze soutěže týmů. Naši kluci ve finále porazili Američany. USA jsou kolébkou světového bowlingu,“ říká reprezentační trenér Adam Vondráček.

Provázkové překvapení

Na Světových hrách se turnaj hrál ve specifických podmínkách. Běžně se sportovci trefují do volně stojících kuželek, ale tady se organizátoři vytasili s nečekanou novinkou na této úrovni. Dráhy měly kuželky zavěšené na šňůrkách. „Když jsme se tuhle informaci dozvěděli, bylo to šokující. Museli jsme se mentálně přizpůsobit tomu, jak budou padat. Organizátoři nejspíš zkoušejí nové technologie, které by mohly bowlingu pomoci. Podle mě ale tohle není cesta. Jsem absolutně proti.“

Bowlingový hráč Jaroslav Lorenc

Čech Jaroslav Lorenc ve finále her prohrál s profesionálem z Austrálie. „V českém prostředí zatím nejde být profesionálem. Nemáme tolik sponzorů. I Jarda trénuje ve svém volném čase. Má jenom smlouvu na materiál zdarma podepsanou s jednou společností vyrábějící koule. Profesionál ale v žádném případě není,“ podotýká kouč Vondráček.

Na svém svěřenci oceňuje i hlavu. Psychickou odolnost. „Natrénovat do určité úrovně dokáže prakticky každý, ale na světových soutěžích rozhoduje mentální příprava.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související