České mistry si v Chrudimi vzali na triko. V lidech chtějí probudit hrdost

5. leden 2024

Jsme hrdý národ, ale potřebujeme k tomu důvod. Chrudimská nezisková organizace posiluje povědomí o známých i méně známých Češích a jejich úspěších z různých oborů i profesí. Jde na to přes potisky triček.

Prvním počinem je uvedení série s obrazy malířů a druhým pak s vynálezci. Výtěžek slouží dobročinným účelům. „Z každého prodaného trička míří částka do nadačního fondu. Odtamtud peníze posíláme na konkrétní projekty z dané oblasti jako jsou ty jednotlivé osobnosti. Chtěli jsme široké veřejnosti přiblížit české velikány. Samozřejmě jsme si jako chrudimská neziskovka dali na tričko i Chrudimáka Ressla,“ říká předsedkyně spolku Čeští mistři Lenka Jehličková.

Hledají se kreativci

Při představení projektu zveřejnili jeho autoři průzkum, ze kterého vyplynulo, že hlavně mladá generace musí vědět, proč by měla být na Česko hrdá. „Děti se podle mě k České republice moc nehlásí. Štvou mě i účastníci sportovních utkání, kteří ani neumí zazpívat českou hymnu. My české mistrovství chceme dát do ulic, abychom se na to dívali. Když si vezmu na triko třeba Karla Gotta, který je velikán a do projektu patří, potřebuju ho nějak kreativně ztvárnit. To samé v případě Prokopa Diviše a hromosvodu. Kdo by se chtěl autorsky zapojit, může se přihlásit,“ vyzval donátor Pavel Hrstka.

Čtěte také

A pokračuje: „V loňském roce jsme projekt roztlačovali. Mysleli jsme si, že to půjde trochu rychleji. Porodní bolesti jsou. Řeší se nějaké právní věci kolem autorského zákona, aby vás někdo nežaloval. Letos nejspíš dáme do nabídky nějakých třeba 15 zajímavých osobností. Jdeme hodně po regionu. Určitě tam bude Jan Kašpar, Bedřich Smetana, který se narodil před 200 lety, anebo Josef Váňa, protože Velká pardubická letos slaví 150 let.“

Kromě triček plánují Čeští mistři spoustu dalších aktivit. „Zatím jsme se začali uchylovat k přednáškám. Jedna byla v Praze pro střední školy a uskutečnila ji naše ambasadorka Konstancie Železná. Plánujeme i další na Chrudimsku, na Pardubicku a podobně. Chceme zvolit jiný přístup než biflování a memorování v hodinách dějepisu. Chceme dávat věci do souvislostí a předat tak hrdost do našich dětí. Tváří projektu je Michal Malátný, frontman kapely Chinaski. Projekt se mu velmi zalíbil. Jeho manželka je výtvarnice a architektka. Naše oblečení má rád, takže když jsme ho za naši firmu oslovili, řekl, že do toho jednoznačně jde.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související