Česko hledá tlumočníky. Chybí v krajských asistenčních centrech i v humanitárních organizacích

7. březen 2022 09:30

Sílící uprchlická vlna z Ukrajiny zaměstnává v Česku nejen policisty, celníky, záchranáře a humanitární pracovníky, ale taky tlumočníky. Ti jsou teď jednou z klíčových profesí pro zvládání náporu běženců při registraci, vyřizování vízových formalit a hledání nouzového ubytování.

Tlumočníci, často z řad u nás žijících cizinců, tak zažívají hektické dny i v Pardubicích, protože utečenců do města přichází čím dál víc.

Mnozí drží v ruce cestovní pasy, z ruky do ruky si podávají různé formuláře, někdo popíjí čaj z kelímku, ale hlavně je v předsálí pardubického asistenčního centra pro uprchlíky teplo. Místo je plné lidí, všichni čekají na to, až na ně přijde řada a vstoupí do registrační místnosti.

V Pardubicích otevřeli 2. března 2022 Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině

„Pomáháme všem, komu můžeme. Finančně, informacemi, dáme bydlení tomu, kdo potřebuje,“ popisuje dobrovolnice Viktorie. Ukrajinka žijící druhým rokem v Pardubicích podává svým krajanům první informace a pomáhá s překládáním do mateřského jazyka, když je potřeba. „Nemůžu sedět doma. Když mám čas, tak proč nepomáhat?“ dodává.

Jazyková i psychická podpora

V zápřahu je v posledních dnech i tlumočnice Aňa pracující pardubickém sociálním centru pro cizince Most pro. V Česku žije od roku 2005 a sama o sobě říká, že má ukrajinské, ruské a běloruské kořeny. „Opravdu mi je z toho zle. Je mi těžko. Ti lidé brečí, nevědí co a jak, nevidí budoucnost. A co dál? Psychicky je to náročné. Oni přijdou a snažím se je uklidnit, že je všechno jen dočasné a bude to v pořádku.“

Po tlumočnících je teď v souvislosti s uprchlickou vlnou z Ukrajiny velká sháňka, potvrdila ředitelka organizace Most pro Michaela Tetrao. „Využíváme nabídky i dobrovolných tlumočníků, kde to je komplikované v tom, že někdy někomu zavoláme, už tlumočí jinde nebo pomáhá jinde. Takže to není tak, že se na ty lidi můžeme stoprocentně spolehnout.“

Podle Michaely Tetrao jsou také připravení s tlumočníky nabízet uprchlíkům pomoc i tam, kde jsou ubytování, zároveň pro chystají i jazykové kurzy.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související