Cestovatel se zamiloval do chutí Asie. Namíchal je do gastro-cestopisu
Cestovatel, dobrodruh, producent a DJ Petr Dzingel na svých cestách sbíral kromě zážitků také poznámky o místních specialitách a pak své několikaleté putování shrnul v gastronomickém cestopisu s názvem Východní přísliby.
Touha cestovat po Asii prý přišla přirozeně. „Prvotní impuls byly příběhy od kamarádů, kteří tam cestovali. Posléze to byl obrazový vjem. Já se rád díval v televizi na cestopisy a mě tam upoutal celý ten svět, který na mě působil tak barevně a jinak. A samozřejmě mi chutnalo asijské jídlo,“ vysvětluje Petr Dzingel, proč si zamiloval právě Asii.
Čtěte také
Omezení spojená s epidemií covidu dokonale využil. „Život nabízí vždy něco dobrého a něco špatného, jin a jang. A tak, když přišel covid, který zbrzdil moji práci, tak nebylo do čeho píchnout. Posledních pět let jsem přemýšlel, že mých 12 let cestování po Asii zhmotním do nějakého materiálu, ale nebyl čas to napsat.“
Epidemie tak nabídla příležitost pustit se do aktivit, na které předtím nebyl čas. Podíl na tom měly také kladné ohlasy Petrových přátel, kterým exotické pokrmy připravoval.
Vaření – koníček mladých
Že se mladí lidé vaření věnují s čím dál větší oblibou, dokazují i příspěvky na sociálních sítích. „Je to trendy, je to moderní. Spoustu lidí vaření zajímá a přináší jim to radost, která z vaření vzniká. Nehraje se na to, že musí člověk nakrájet cibuli za deset vteřin, důležitý je prožitek. A to se mi líbí na Asii. Bez rozdílu sociálního postavení, vzdělání, národnosti, kdokoliv tam přijde a dostane misku jídla za čtyřicet korun, tak sedí na zadku a je naprosto překvapený, co to dostal. Menu tam nevidíte, na nic si tam nehrají, nepotřebují hvězdu na dveřích,“ říká Petr Dzingel.
Dostupné ingredience
Především mladá generace je předurčena k experimentům s exotickými pokrmy, ale podle gastronomického cestopisu Východní přísliby uvaří úplně každý.
„Při psaní jsem myslel i na starší lidi, aby měli možnost zajít si někam do obchodu a nakoupit si k tomu suroviny, které budou potřebovat. Především je to zelenina, maso, rýžové nudle. A pak bylinky, které si člověk může vypěstovat sám, a jsou obrovským přínosem pro naše zdraví. Asijská kuchyně není nijak složitá. Od nápadu k realizaci a podávání nám stačí patnáct, dvacet minut,“ říká Petr Dzingel.
Na podzim hotovo
„Východní přísliby jsem začal tvořit vloni v dubnu. A za rok jsem se posunul k tomu, že mám napsanou půlku knihy. Zjišťuju, že to není žádná legrace, teď jsme u focení receptů. Vše bude k dispozici na podzim,“ dodává Petr Dzingel s tím, že řada fotografií je už teď k vidění například na facebookovém profilu Východní přísliby.
Související
-
Supertáta na rodičovské dovolené se stará o tři kluky a...
Ondřej Holinka není samozřejmě jediným otcem, který zůstal doma s dětmi a ženu poslal do práce. I tak je ale takových tatínků málo. Tenhle zvládá hned tři syny a je...
-
Jak na dokonalý vývar? Autorka kuchařek poradí
Jaké maso se hodí na svíčkovou, jak připravovat sumce nebo míchaná vajíčka. To vše se dozvíte z hrníčkové kuchařky s názvem První kroky v kuchyni, kterou napsala Ja...
-
Víte, co je tartaletka? A jak chutná lemon curd? Nejlepší jsou spolu!
Hravé slovo tartaletka vychází z francouzského slova tarte, což znamená koláč. Tartaletka je tedy zdrobnělina, v podstatě malý koláč nebo košíček z lineckého těsta.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.