Víte, co je tartaletka? A jak chutná lemon curd? Nejlepší jsou spolu!

2. březen 2021

Hravé slovo tartaletka vychází z francouzského slova tarte, což znamená koláč. Tartaletka je tedy zdrobnělina, v podstatě malý koláč nebo košíček z lineckého těsta, který se plní růžnými krémy.

Podle cukrářky Petry Kořínkové ze Srnojed je tartaletka úplně nejlepší plněná právě krémem lemon curd.

Lemon curd s vůní citrónu

Cukrářka Petra Kořínková se s lemon curd setkala poprvé v jednom obchodě v Anglii. Ale moc se jí nezdála jeho konzistence. Nedalo jí to a nakonec si vychytala recept na citrónový krém, který považuje za nejlepší ze všech. Jeho konzistence je jemná a svěží. A velmi dobře se snoubí s křehkým těstem, ze kterého je vyrobena tartaletka. 

„Musíte ale udržet chuť na uzdě do druhého dne. Korpus převezme vlhkost krému, chutě se propojí, a vás čeká nezapomenutelná rozkoš při každém soustu,“ říká cukrářka. Můžete to vyzkoušet. Petra Kořínková prozradila svůj recept.

Tartaletky s lemon curd

Suroviny na korpus (na jeden velký koláč o průměru 24 cm nebo 16 tartaletek - báboviček)
150 g másla
90 g cukru
2 žloutky
255 g hladké mouky
Špetka soli

Suroviny na lemon curd (množství asi 600 ml)
8 žloutků
140 g třtinového cukru
140 ml citrónové šťávy
100 g másla
kůra ze čtyř bio citrónů,  jemně nastrouhaná

Suroviny na sníh
125g cukru
100g bílků (3 velké bílky, ale raději zvažte)

Postup:
Nejprve vypracujeme těsto na tartaletky. Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu. Máslo s cukrem utřeme do bílé pěny, a poté zašleháváme žloutek po žloutku. Počkáme, až se první žloutek rozšlehá s máslem, poté přidáme druhý. Nakonec ručně vmícháme mouku a sůl a vypracujeme hladké těsto, které dáme na dvacet minut odpočinout do lednice. Ještě lepší je nechat ho v lednici přes noc. Hotové těsto vydrží v chladničce až pět dní, lze jej tedy připravit s předstihem.

Odleželé těsto vyválíme, vykrojíme kolečka o větším průměru, než jsou formičky, okraje seřízneme, dno propícháme vidličkou a dáme péct na 180°C na 12 minut. Po upečení necháme vychladnout a poté vyklepneme z formiček. Hotové korpusy je možné zabalit do potravinářské folie a zamrazit do zásoby. Před podáváním stačí nechat asi hodinu při pokojové teplotě.

V době, kdy se pečou tartaletky, si připravíme lemon curd. Citróny dobře omyjeme, kůru nastrouháme na jemném struhadle. Toto je moment, kde by se mohla stát zásadní chyba. Velmi dbáme na to, abychom strouhali pouze žlutou část kůry, bílá vrstva totiž zhořkne a celý krém by byl zkažený!

Smícháme všechny ingredience a ve vodní lázni za občasného míchání zahříváme tak dlouho, dokud krém nezhoustne do konzistence husté kaše.
Takto čerstvý krém, můžeme hned použít,  uzavřený vydrží v lednici až dva týdny a po zavaření ho můžeme skladovat v lednici až tři měsíce.

Připravené korpusy tartaletek naplníme pomocí sáčku s hladkou špičkou lemon curdem.
Bílky s cukrem svaříme nad vodní lázní, dokud se cukr nerozpustí, maximálně do 50°C a pak vyšleháme pevný sníh, který opět pomocí sáčku s hladkou špičkou nastříkáme na připravené tartaletky. Flambovací pistolí pak povrch sněhu zkaramelizujeme a máme hotovo. A pozor - hotové tartaletky dáme do chladna a necháme je rozležet, aby se chuť rozvinula. Jíme až druhý den.

Spustit audio

Související

  • Linecké cukroví s citrónovým krémem

    Vánoce přijdou za pár týdnů a hospodyňky už listují v kuchařkách a časopisech a vybírají co upečou. A linecké cukroví na stolech mnoha domácností nebude chybět.

  • Máslové sušenky

    Máslové sušenky si můžete ze čtyř surovin připravit doma, jsou úžasně křehké, sladké tak akorát a hrozně dobré! Dají se připravit i jako vánoční cukroví.

  • Koblihy s mákem

    Masopust neboli fašank byla doba od Tří králů až do Popeleční středy. A k masopustu patří průvod maškar, veselí a koblihy. Zkuste je místo tradiční marmelády naplnit mákem!

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.