Zimní fermentovaná limonáda z jehličí
Borovicové jehličí je vynikající antivirotikum s vysokým obsahem vitaminu C. Je navíc snadno dostupné, v zimě stačí setřást sníh z větví a natrhat si.
- 3 litry odstáté vody
- malý kousek droždí
- 150 gramů hnědého cukru (3 lžíce cukru na litr vody)
- 1 bio citrón
- 2 hrsti jehličí z borovice
Ve velké skleněné nádobě rozpustíme ve vlažné vodě cukr nebo med a droždí. Místo droždí dobře poslouží i tibi krystaly. Citrón rozkrájíme na malé kousky a spolu s jehličím přidáme do sklenice. Lehce přiklopíme víčkem nebo přikryjeme proděravělou fólií tak, aby mohl unikat vzduch.
Nádobu necháme jeden až tři dny stát na teplém místě, občas zamícháme. Pak přes husté síto nebo vyvařenou utěrku obsah scedíme a dáme do chladu.
Limonáda je vynikající ihned. Po pár dnech se v ní vytvoří i trochu alkoholu a vznikne tak lehce perlivý osvěžující alkoholický nápoj.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.