Svěží zeleninové saláty podle pardubických rozhlasáků

Připravili jsme pro vás několik receptů, které v létě bodují u našich rozhlasových kolegů. Vyzkoušejte salát s mangem, bulharský tarator nebo salát ke grilovanému masu!

Salát s mangem podle Honzy Ptáčka

Čtyři suroviny postačí k tomu, abyste si vyrobili osvěžující letní salát. Méně výraznou chuť ledového salátu, avokáda a mozzarelly doslova rozstřelí sladké mango.

Suroviny: ledový salát (případně rukola), avokádo, mango, mozzarella. Dochutíme olivovým olejem, limetovou šťávou, solí a pepřem.

Postup: Všechny tyto suroviny nakrájíme na úhledné větší kousky, smícháme, přidáme trochu olivového oleje a limetové šťávy, dochutíme solí a pepřem. Kdo chce, může ještě posypat piniovými semínky.

Bulharský tarator podle Terezy Brázdové

Bulharský tarator je letní okurková polévka. Ale když se naředí méně, vznikne chutný salát.

Bulharský tarator

Suroviny: základní surovinou je salátová okurka, jogurt řeckého typu nebo zakysaná smetana, vlašské ořechy, česnek, hodně kopru, sůl, pepř, ocet, cukr

Postup: Okurky nastrouháme na hrubém struhadle, ořechy nadrtíme na drobné kousky, přidáme větší množství nakrájeného kopru. Smícháme s jogurtem nebo zakysanou smetanou a dochutíme rozdrceným česnekem, solí, pepřem, octem a cukrem.

Salát ke grilovanému masu podle Pavly Pilařové

Suroviny: Ledový salát, plechovka kukuřice, nať z jarní cibulky, ředkvičky, šlehačka, sůl

Postup: Nakrájený salát smícháme s jemně nakrájenou natí jarní cibulky a ředkvičkami, potom přidáme kukuřici z plechovky. Promícháme s kvalitní smetanou určenou ke šlehání. Pokud si kvůli linii musíme šlehačku odepřít, můžeme nahradit zakysanou smetanou nebo jogurtem.