Krémová květáková polévka

Krémová květáková polévka je snadná na přípravu, ochucená muškátovým oříškem chutná skvěle a poslouží i jako lehké hlavní jídlo. Nalákali jsme vás? Vyzkoušejte ji!

Ingredience
  • 1 květák
  • 100 g cibule
  • 85 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 150 ml smetany
  • muškátový oříšek, sůl, pepř

Nejprve si očistíme květák, odstraníme listy, a rozdělíme hlávku na jednotlivé menší růžičky a dáme vařit do litru osolené vody. Vaříme doměkka, vodu poté slijeme do misky a květák necháme okapat.

Cibuli osmahneme na másle (použijeme asi 60 g z uvedeného množství) až zesklovatí a přisypeme mouku. Mícháme několik minut a přilijeme vodu, ve které se vařil květák a necháme jíšku zcela rozpustit.

Část uvařeného květáku si dáme stranou na ozdobu, zbytek přidáme do polévkového základu, přivedeme k varu a vaříme asi 20 minut na mírném plameni. Přidáme smetanu, špetku nastrouhaného muškátového oříšku, osolíme a opepříme.

Hotovou polévku rozmixujeme, přecedíme přes hrubší síto, zjemníme máslem a přidáme uvařené růžičky, které jsme si dali stranou. Na závěr můžeme ozdobit nasekanou pažitkou.

Související

  • Zapečený květák s bramborem

    Květák se nejčastěji připravuje smažený v trojobalu, ale možností jak proměnit bílé růžičky v lahodný oběd je nespočet. Zkuste ho zapéct se sýrem!

  • Zapečený chřest se šunkou a sýrem

    Sezóna chřestu začíná a na trzích se objevují svazky zelených a bílých výhonků. Připravte si lehký předkrm podle našeho receptu.

  • Dýňová polévka

    Oranžová dýně je jedním ze symbolů přicházejícího podzimu a asi nejčastěji se zpracovává do polévky.