Chcete se zbavit nachlazení? Zkuste odvar z vrbové kůry místo acylpyrinu

16. březen 2018

Vrby najdeme všude v přírodě i na zahradách. Tam nejčastěji roste vrba pokroucená. Až ji budete stříhat, využijte jejich kůru k léčbě nachlazení. Už naši předkové vařili odvar z vrbového proutí i listí proti horečce a bolestem.

Vrba totiž obsahuje kyselinu salicylovou, která je součástí nejčastěji u nás prodávaných léků proti horečce a nachlazení. Zkuste si sami uvařit odvar z vrbové kůry nebo ji naložte do lihu. Jak na to?

Odvar z vrbové kůry

„Nejlepší jsou dvou až tříleté větve. Oloupejte z nich kůru, nakrájejte a dejte vařit. Mírně vařte deset až patnáct minut. Vlažný odvar popíjejte,“ radí zahradník František Hlubocký.

Kůru si můžete také nasušit do zásoby a odvar připravovat z kůry sušené. Chuť je poněkud hořká, ale můžete si ji vylepšit mátou, heřmánkem a osladit medem. 

Vrbová kůra naložená v pálence

Nebo naložte vrbovou kůru do lihu. „Vrbovou kůru naložíme do pálenky a necháme měsíc odležet. Vznikne tinktura, která opět působí jako přírodní acylpyrin,“ říká František Hlubocký.

Odvar z vrbové kůry používáme, když nám není dobře, něco na nás tzv. leze, při nachlazení, infekcích, horečkách. Lihová tinktura dobře poslouží jak na vnitřní, tak na vnější použití. Pomáhá hojit drobná poranění pokožky. „Používá se také při revmatických bolestech kloubů, prostě všude tam, kde často saháme po lécích, které obsahují paracetamol,“ doplňuje František Hlubocký.

Spustit audio