Chcete udělat dobrý skutek? Nekrmte zvířata v ohradách bez souhlasu majitele

10. červenec 2019

Nekrmte zvířata, která jsou za ohradou, pokud vám to nedovolí majitel, zdůrazňuje Romana Vojířová z Pohádkové zahrady, která s tím má neblahou zkušenost. Nedávno našla několik oveček ležet v ohradě s nafouklými břichy. Okolo nich zbytky pečiva. Lidé jim večer zřejmě v dobré víře nasypali hromadu starého pečiva, protože se domnívali, že ovce mají hlad. A dopadlo to fatálně.

„Pokud chcete pomoct, můžete přinést nasušené pečivo, ovoce, zeleninu nebo granule přímo majiteli. Je fajn, že lidé chtějí udělat dobrý skutek, ale je potřeba vědět jak. A uvědomit si, že oni sice dají zvířeti jeden krajíček chleba, ale dalších dvacet lidí je bude následovat. A následky překrmení jsou skutečně tragické,“ uzavírá Romana Vojířová.

Opuštěná hospodářská zvířata zachraňuje málokdo. Proto vznikla v Pardubicích Pohádková zahrada, kde nacházejí azyl odložené ovce, kozy, slepice, kachny, králíci, poník i kůň. Svůj domov tam našlo i několik papoušků.

Majitelka Pohádkové zahrady Romana Vojířová sedí ve studiu Českého rozhlasu Pardubice, papouška má na rameni a vypráví její příběh: „Majitelé tohoto papouška se rozvedli, panička, na kterou byl papoušek fixovaný, se musela odstěhovat ze společného domu. Pták zůstal sám ve voliéře, rozštípal si křidélko a vyškubal peří. Majitelé se na štěstí dozvěděli o Pohádkové zahradě, a tak Kubínka našla svůj nový domov.“

Romana Vojířová se samičkou papouška alexandra malého

Větší papoušci: závazek na dlouhou dobu

Alexandr malý ani žádný jiný větší papoušek není vhodný pro začínající chovatele. „Například Alexandr malý žije až šedesát let. Za tu dobu se vaše životní situace může změnit. Větší papoušci jsou velmi závislí na svých chovatelích. Mnohem víc, než třeba psi. Papoušek trpí, když se mu nevěnujete, fyzicky si ubližuje. Žako šedý se například vyloženě fixuje na jednoho partnera a může fyzicky napadat další členy rodiny,“ říká Romana Vojířová.

Pokud za každou cenu toužíte po papouškovi, pořiďte si andulky, rosely nebo korely.

Pohádková zahrada je pro návštěvníky otevřená každý den kromě pondělí. Navštěvují ji hlavně rodiny s dětmi. Každý, kdo má chuť, se může zapojit do dobrovolnické činnosti, která je na farmě vítaná.

Spustit audio

Související