Proč se někteří psi bojí bouřky a některým hromy a blesky nevadí?

12. červen 2019

To je otázka, na kterou vám těžko někdo odpoví. Je to stejné jako u lidí. Jak nám řekla veterinární lékařka Ludmila Růžková, hrůzu z blesků a hromů může mít malý městský psík, ale klidně i speciálně vycvičený německý ovčák. Co s tím?

Podle MVDr. Růžkové je dobré v takovém případě navodit u psa pocit bezpečí. Jeho cílem je v kritickou chvíli utéct. Ideální je nějaká místnost v domě, kde to pes zná a bouřka tam není tolik slyšet. Nejčastěji to bývá koupelna.

Někdy pomůže pobyt v přepravce, na kterou je pes zvyklý při jízdě autem a cítí se tam bezpečně.

Pokud je ale hrůza nezvladatelná, existují farmaceutické preparáty, které snižují stres u zvířat a tlumí vnímání. V nejhorším případě se může zvířeti naordinovat lehký spánek. Ale vždy po poradě s veterinárním lékařem. 

Skočte se psem do plavek

V tropických letních dnech je dobré domácí mazlíky osvěžit. Někteří psi milují večerní procházky k rybníku nebo k řece. Ale jsou psi, pro které může být voda nebezpečná. Například někteří buldoci by se mohli dokonce utopit.

Stříhat dlouhosrsté psy je nesmysl. Uškodíte jim

border kolie
Takové rady udělovala majitelům dlouhosrstých psů Jana Stránská z Pardubic. Už čtyřicet let stříhá a pečuje o psy v salónu a doma má šampiona v podobě černého středního knírače. Ten svým vzhledem i chováním okouzluje porotu na domácích i evropských soutěžích.

Svou úsměvnou zkušenost líčí veterinární lékařka Lída Růžková: „Máme ve veterinární péči francouzského buldočka Huga. Zažila jsem s ním plavecký výcvik. Plaval stylem kámen a pomalinku se potápěl, přitom vodu miluje. Majitelé mu tedy pořídili krásnou červenou záchrannou vestu jako z Pobřežní hlídky. Jezdil pak s nimi na surfovém prkně, skákal z něj do vody, potopil se, ale díky vestě se zase vynořil a byl šťastný.“

A jak osvěžit psa v tropických letních dnech, když se nerad koupe? Veterinářka Ludmila Růžková doporučuje vždy na dostatek chladné vody k pití. Kočky milují vodu proudící, na trhu jsou pro ně různé fontánky. A pokud je vedro extrémní a je potřeba ochladit celé tělo, namočte ručníky a přikládejte je vašim miláčkům na čenich, temeno hlavy, do mezinoží, podpaží a na bříško.

„A nezapomínejte na králíky, morčata a okrasné ptactvo v klecích. V módě je chov těchto zvířat v panelácích. Ale celodenní pobyt na rozpálených balkónech může být pro tato zvířata tragický,“ varuje veterinářka Růžková.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.