Chcete znát své IQ? Změří vám ho v Evropském spolkovém domu v Pardubicích

8. říjen 2021

Pardubická Mensa pořádá pravidelné měření IQ. To nejbližší je v pátek 12. listopadu v Evropském spolkovém domě od 18 hodin. Test trvá přibližně hodinu a přijít může každý člověk ve věku od 14 let.

Pokud má člověk inteligenční kvocient 130 a vyšší, je nadprůměrně inteligentní a může se stát členem Mensy. To je mezinárodní společenská organizace, která vznikla v roce 1946 v Oxfordu jako sdružení nadprůměrně inteligentních lidí. Své pobočky má i v České republice, včetně Pardubic.

Ve dvaceti letech je IQ na maximu

„Na internetu se dá najít mnoho testů inteligence, ale IQ test z Mensy, který je také vstupním testem do této organizace, by neměl být nikomu jinému k dispozici,“ říká předsedkyně Mensy Pardubice Eva Vavřinová. Vyzkoušet si tento test můžete maximálně třikrát za život. Opakování je možné nejdříve po jednom roce. Možnost přijít mají lidé od čtrnácti let věku, inteligence už je na úrovni dospělého jedince. S věkem inteligence klesá, na vrcholu je kolem dvaceti let.

Eva Vavřinová z organizace Mensa

„Někteří mensani jsou skutečně zaměření jen technicky, jsou to introverti a EQ jim chybí. A právě i tito introverti najdou v Mense spřízněnou duši, se kterou najdou společný zájem a rozvíjejí se.  Hodně mensanů je z oboru IT, ženy jsou většinou účetní. Logické myšlení je prioritou,“ vysvětluje Eva Vavřinová.

IQ testy pro děti od pěti let

Existují i dětské testy inteligence, rodiče mohou nechat své děti otestovat například v Mense v Hradci Králové.

„Tam se testují děti už od pěti let. Jejich rodičům to přinese více informací o tom, kam své dítě směrovat, co mu nabídnout, jak rozvíjet jeho osobnost. Pokud se pak děti dostanou do Dětské Mensy, je to pro ně ideální, setkávají se vzájemně, dělají se pro ně příměstské tábory, vědecké akce, projekty, atd.,“ pochvaluje si Eva Vavřinová, která se přihlásila do Mensy kvůli synovi. Bylo mu 14 a Eva chtěla vědět, jestli její syn hravě zvládne přijímací zkoušky na střední školu.

„Tak jsme šli do Mensy v Pardubicích a zkusili jsme si oba test a vyšlo nám to oběma,“ usmívá se předsedkyně Mensy Pardubice.

Spustit audio

Související