Choceň - město v parku, park ve městě

V malebném údolí řeky Tiché Orlice v podhůří Orlických hor leží Choceň. Město, které je sice nevelké, ale zato se může pochlubit zajímavou historií a krásnou přírodou. Ta ho nejen obklopuje, ale je v podobě hned několika parků, jakoby jeho přirozenou součástí.

A nesmíme zapomenout ani na velkou záhadu choceňského tunelu, která se dodnes nepodařila vědcům rozluštit.

K Chocni jakoby řeka patřila nějak přirozeně. Město vzniklo na jejích březích už v době bronzové. Dokládají to četné archeologické nálezy. Stejně tak jako hrádky a tvrziště, kterých zbylo v jejím okolí hned několik a možná i hrad, který stál zřejmě v místě dneního zámku, tedy přímo na levém břehu Tiché Orlice nedaleko historického centra.

První zmínka o Chocni je ale až z roku 1227, v závěti tehdejšího majitele panství, kde ji ještě nazývají Hocní. Od roku 1292 je z Chocně trhové městečko a počátkem 14. století získává město loupeživý rytíř Mikuláš z Potštejna, který tam právě vystavěl hrad. Je to ten, který údajně musel někde zakopat velký poklad. Říká se, že je na Potštejně, ale kdo ví?

Zámek a kaple s největšími dveřmi

Je možné, že dnešní zámek stojí právě na místě někdejšího Mikulášova hradu. Jsou o tom ale jen kusé informace. Zámek byl původně renesanční a postavil ho v roce 1562 tehdejší majitel panství Zikmund ze Šelmberka původně jako jednopatrovou budovu. Tu jeho následovníci rozšířili na čtyřkřídlovou budovu s obdélníkovým nádvořím a tuto dispozici má dodneška.

kaple bývalého zámku Kinských v Chocni

Zámek ale velmi utrpěl za třicetileté války a tak ho další majitelé rod Kinských nechal přestavět do dnešní klasicistní podoby. Později přistavěli ještě kapli ve východním křídle zámku v pseudogotickém stylu, ve kterém je také interiér kaple včetně oltářů. Kaple se dochovala v téměř nezměněné podobě. A co je na ní ještě zajímavé? Zřejmě největší dveře v Chocni a okolí. Měří 3 a půl metru a klika je ve výšce dvou metrů. Takže zkrátka pouze pro vysoké.

Orlické muzeum a valdštejnská truhla

Na zámku v Chocni sídlí také Orlické muzeum. A to už od konce druhé světové války. Dnes je v jeho přízemí v několika místnostech stálá výstava z nejstarší historie Chocně v podobě archeologické a paleontologické expozice. A unikátní je pak expozice věnovaná historii cihlářství v Chocni.

V prvním patře jsou pak výstavní prostory pro další výstavy a hlavně další historická expozice s jednou vzácností. Tou je pokovaná truhla zřejmě na peníze a důležité dokumenty, kterou v Chocni nechal slavný vojevůdce Albrecht z Valdštejna, který choceňské panství také krátkou dobu vlastnil. To, že je z majetku se ale zjistilo podstatně později, až se odkryl vrchní nátěr. Do té doby totiž sloužila jako městský „trezor".

Barokní areál: kostel, fara, zvonice a špitál

Další dominantou Chocně, která se také nachází přímo v centru, je tzv. Barokní areál. Jde o komplex barokních budov v těsné blízkosti, tedy faru, zvonici, bývalý špitál a především kostel sv. Františka Serafínského. Na jeho místě dříve údajně stále nějaká gotická svatyně a později původně dřevěný kostelík s kamennou zvonicí. Ta jediná zůstala po velkých požárech v 17. a začátkem 18. století.

Choceňský kostel

Později bylo rozhodnuto o postavení kostela zděného, a to za vydatné, především finanční, pomoci hrabětě Kinského. Asi nejvýznamnější součástí kostela je pak oltářní obraz, který představuje stigmata sv. Františka a který je připisován slavnému malíři vrcholného baroka Petru Brandlovi.

Parky a cyklostezka

Choceň je město parků, přímo v centru je jich několik a tak to vypadá, jakoby se město přirozeně prolínalo s okolní přírodou, která je, jako celé údolí řeky Tiché Orlice, nesmírně malebná. Jedním z nich je přírodní park a Státní přírodní rezervace Peliny. Tamní pukové skály nad Tichou Orlicí jsou v zimě romanticky pochmurně krásné.

V době vegetace ale skýtají neskutečné pohledy na škálu barev rostlin, kterým se tam velmi daří, stejně jako řadě živočichů, i těch vzácných. Klid a krásu přírody přímo v centru, protože park se nachází opravdu jen pár kroků od zámku, ocení místní i turisté.

A také cyklisté. Vede odtud totiž jedna z cyklostezek, která prochází právě malebným údolím řeky až do Brandýsa nad Orlicí. Je možné se po ní vydat ale také pěšky nebo v zimě na běžkách. A po cestě spatřit další zajímavosti Choceňska, třeba zbytky tamních hrádků a tvrzí.

Choceň - Peliny

Tajemství Choceňského tunelu

Původně tudy železniční trať vůbec neměla stát. Stavitelé dráhy z Olomouce do Prahy se prý ale nedohodli s Vysokým Mýtem, které odmítlo, aby se stavěla železnice na jeho pozemcích. A tak se musel vyhloubit na trati před Chocní tunel. Ten byl geniálnímu mladému staviteli dráhy Janu Pernerovi osudný. Krátce po otevření dráhy ho totiž kontroloval a vyklonil se natolik, že se zranil o návěstidlo a pár dní na to na následky zranění zemřel.

Choceňský tunel už neexistuje, zůstal po něm je výřez v místě, kudy vede železnice. Přesto k němu vedou kroky nejen milovníky železnice, ale také záhad. S jeho stavbou se totiž jedna velká spojuje Při ražbě tunelu v první polovině 19. století totiž nalezli dělníci uprostřed skály několik úlomků ryzího železa. To zkoumali vědci tehdejší i dnešní doby, ale nikdo neví, jak by bylo možné najít železo takové ryzosti uprostřed skal. Jednou z verzí je, že do skály spadl meteorit, to ale vědci už vyvrátili. A tak záhada choceňského železa stále trvá.

autor: RUS
Spustit audio