Chrudim není jenom loutkářská. V kultuře je z čeho vybírat

16. leden 2023

Přes sto akcí ročně pořádá Chrudimská beseda, tedy městské kulturní středisko. K tomu se přidávají další organizátoři a kalendář tak bývá solidně zaplněný.

„Pořádáme divadelní představení, hudební večery, Jazz ve vinárně, každoměsíční pohádky pro děti. Některé akce jsou tradiční, ale objevují se i nové. Letos poprvé by třeba na náměstí měl být Vinařský koš,“ vybírá z programu ředitel Chrudimské besedy Martin Dytrt.

Plesová sezóna startuje

Historické prostory muzea v sobotu 21. ledna hostí ples královského věnného města Chrudim. „Prostředí bude opravdu doslova královské. Spolupracujeme se skupinami historického šermu. Zapůjčí nám brnění a různou zbroj, se kterou se samozřejmě návštěvníci budou moci vyfotit. Celým večerem provede veselá Miluše Bittnerová. K tanci i poslechu zahraje osvědčený Big Band Chrudim.“

Ředitel Chrudimské besedy Martin Dytrt

I chrudimští organizátoři napjatě očekávají, jestli se obnoví předcovidový zájem o podobné akce. „Letos máme za sebou dva maturitní plesy, kde bylo plno až po strop. Ale teprve uvidíme, jak budou vypadat plesy pro veřejnost. Čekáme, jestli se návštěvníci vrátí,“ potvrzuje Dytrt.  

Dál se během roku chystají tradiční jarmarky – 4. února masopustní s pochůzkou a následně velikonoční. Ten by měly doplnit dekorativní velké kraslice. Speciálním bodem kulturního programu má na přelomu června a července být Loutkářská Chrudim. Letos už 72. ročník. „To je šestidenní festival, při kterém se do města sjedou různé soubory nejenom z celé republiky. Na této akci se podílí taky agentura NIPOS a časopis Loutkář.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související