Chrudimské radary znovu na stole. Staronové vedení s nimi počítá

31. říjen 2022

Stávající koalice našla shodu na radarech. Podle starosty Františka Pilného je v koaliční smlouvě nová zmínka o jejich umístění. Mělo by jít výhradně o exponovaná místa.

„Typově u škol, u školek, v Markovicích u zmrzlinárny. Do měření by se mohlo zapojit i několik okolních obcí. Nejdál je Hrochův Týnec. Vyžaduje to celou řadu povolení. Očekávám, že se Zaječice, Orel, Chrast a další obce přidají. Mělo by to přispět k bezpečnosti silničního provozu,“ myslí si Pilný.

Boj s energiemi

I Chrudim chystá krizové scénáře pro případ prohloubení energetické krize. „Budeme řešit rozpočet na příští rok. Netěším se na to, protože nám energie dají zabrat. Školy, školky, domy s pečovatelskou službou, městské byty budeme muset vytopit na požadovaný komfort. O dalším bude diskuze. V případě velké nouze bychom mohli třeba knihovnu méně vytápět a publikace vydávat přes výdejní okénko. Ale doufám, že i knihovnu v zimě utopíme.“

Starosta Chrudimi František Pilný

Z pohledu investic bude hrát prim sportovní hala. „Už při přípravách jsme počítali s úvěrem. Celou ji z něj zaplatíme. Ostatních investic se to nedotkne. Hala byla v dezolátním stavu, každým dnem hrozilo její zavření. I proto jsem rád, že staronová koalice pokračuje. Opozice k tomu měla výhrady,“ tvrdí starosta Pilný.

Město dál postrádá napojení do rekreačních lesů pro chodce a cyklisty. Nemá ale potřebné pozemky. Řešením má být přeložka silnice kolem letiště, kterou chystá Pardubický kraj. „Je hotový projekt pro územní řízení, které začalo s koncem září. Budeme dál jednat s představiteli kraje. Termín stavby je zatím slíbený na rok 2023.“

Jak starosta komentuje největší problém v podobě Chrudimské nemocnice, kde chybí personál? Má podle něj nějaké řešení zamotaná kauza Hotelu Bohemia? A bude mít Podhůra nové atrakce? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související